Ny nødvendig indsats til børn og unge bliver landsdækkende

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Alle regioner og størstedelen af landets kommuner er nu med i det tværsektorielle samarbejde STIME, som oprindeligt blev udviklet i Region Hovedstaden. Det skal hjælpe Danmarks børn og unge over hele landet.

STIME (Tværsektorielt samarbejde om børn og unges mentale sundhed) blev oprindeligt udviklet i Region Hovedstaden og var et partnerskab mellem syv kommuner og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Efter projektets afslutning i foråret 2022 valgte regionen at finansiere, at partnerskabet kunne videreføre og udbrede indsatsen med et mål om, at 16 hovedstadskommuner skulle være med i STIME i 2025. Målet er for længst blevet opfyldt og i dag er 27 kommuner med i projektet i Region Hovedstaden, og i udgangen af 2025 vil mindst 90 være med.

Investering i forebyggelse og kvalificerede henvisninger
Formand for Social- og psykiatriudvalget, Peter Westermann (SF), fortæller, at formålet med investering i STIME var at forebygge alvorlige psykiske problemer og styrke børn og unges mentale sundhed i flest mulige af regionens kommuner:

Læs også: Skjult søvntip: Derfor bør du overveje at finde din gamle bamse frem

“Vi har set store fordele ved en forebyggende indsats i kommunerne frem for at vente, til børn og unge får det så dårligt, at psykiatrien bliver nødvendig. Derfor er vi ikke alene stolte af, at STIME hjælper mange børn og unge i hovedstaden, men bestemt også af, at det nu bliver tilgængeligt i hele landet, hvilket vider om, at alle regioner er interesserede i at stå sammen om denne vigtige opgave”.

Han understreger også, at formålet med STIME ikke er at afskære nogen fra psykiatrien:

“Ved at identificere børn og unge, når de første tegn på psykisk sygdom viser sig, er det muligt grundigt at vurdere, om de har brug for psykiatrisk hjælp, en indsats i STIME eller en anden kommunal indsats. På den måde kan vi give relevant hjælp tidligt og sørge for at børn og unge, som ikke har behov for psykiatrisk behandling, kan undgå det. Det mindsker også presset på psykiatrien”.

LÆS OGSÅ: 30 millioner kroner til dine børn

Læs også: Så lidt skal der til for at forbedre din livskvalitet

Høj tilfredshed blandt familier
Evalueringer af STIME viser, at der er høj tilfredshed blandt familierne og de mere end 3.400 børn og unge, der indtil videre har fået hjælp i deres kommune.

Malene Hein Damgaard, chefpsykolog i Frederiksberg Kommune og kommunal forperson i STIME-partnerskabet, er dog ikke i tvivl om, at den nye lovgivning om lettilgængelige behandlingstilbud til børn og unge har øget kommunernes interesse for at komme med ombord:

“STIME passer godt ind i den faglige ramme for de nye kommunale tilbud, og mange kommuner vælger derfor at bruge STIME som grundlag. På den måde kan kommunerne i stedet for at udvikle egne tilbud implementere STIME og dermed opfylde store dele af de krav, der stilles”.

Malene Hein Damgaard påpeger derudover, at STIME giver kommunerne kompetencer og værktøjer til at håndtere komplekse problemstillinger og varetage behandlingsopgaven:

Læs også: Er du bange for at være helt almindelig? Så er du ikke alene

“Når kommuner og psykiatrien arbejder tæt sammen og anvender den bedste viden og nødvendige kompetencer på tværs af sektorer, skaber vi en sammenhængende indsats, som gør en betydelig forskel for børn, unge og deres familier”.

Den 1. juli 2024 vedtog Folketinget en lov, der forpligter kommunerne og psykiatrien til at etablere et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse. Tilbuddet skal være etableret inden udgangen af 2025.

Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.

LÆS OGSÅ: Stop bekymringstankerne én gang for alle

Læs også: Forskning afslører: Kan man lugte kræft?

LÆS OGSÅ: Overraskende projekt hjælper kræftsyges søskende

Læs også: Sådan tager du små pauser uden at forlade din arbejdsplads

Andre Artikler

Sund påsketrifli med mango, kokos og skyr

En let, lagdelt dessert med tropisk friskhed og påskevibes – uden tilsat sukker.

Skjult søvntip: Derfor bør du overveje at finde din gamle bamse frem

Ifølge eksperter kan det være både beroligende, helende og ligefrem sundt for nattesøvnen.

Sådan drikker du rigtigt før, under og efter træning

Selvom vand virker simpelt, kan det være overraskende kompliceret at vide, hvor meget og hvornår du skal drikke...

Strækmærker forsvinder ikke – men det her kan gøre dem mindre synlige

Strækmærker er noget, de fleste af os får på et tidspunkt – og alligevel omgivet af masser af...

Sund påsketrifli med mango, kokos og skyr

En let, lagdelt dessert med tropisk friskhed og påskevibes – uden tilsat sukker.

Skjult søvntip: Derfor bør du overveje at finde din gamle bamse frem

Ifølge eksperter kan det være både beroligende, helende og ligefrem sundt for nattesøvnen.

Sådan drikker du rigtigt før, under og efter træning

Selvom vand virker simpelt, kan det være overraskende kompliceret at vide, hvor meget og hvornår du skal drikke...