Julen kan være overvældende og stressende og fuld af forventninger.
Særligt hvis man har psykisk sygdom inde på livet.
Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning, pointerer, at det kræver åbenhed, empati, forståelse, overbærenhed og forventningsafstemning at skabe en juletid med plads til hinanden og efter alles behov.
Hun giver i en pressemeddelelse fra Psykiatrifonden 5 gode råd til at håndtere netop dette.
1. Lav klare aftaler
Et godt råd er at lave aftaler om, hvilke aktiviteter man kan deltage i, og hvilke man bliver nødt til at springe over, fordi det bliver for meget.
Det kan også være, at man har brug for at tage tidligere hjem. I den forbindelse kan det være en hjælp at aftale et slags signal til, hvis bægret er ved at flyde over.
Man kan f.eks. også lave aftaler om, hvor meget fokus der skal være på julegaver i år eller lignende ting.
2. Invitér til samtale og skab tryghed
Som forælder, partner eller anden slags pårørende kan det være en god idé at invitere til samtale om netop julen.
Man kan enten lade personen, det handler om, selv komme med sine betragtninger og forslag til mulige løsninger eller selv komme med forslag.
Det vigtigste er selvfølgelig at tale med hinanden om det, der kan være svært, og at hensigten er at imødekomme behovet hos personen, det handler om.
LÆS OGSÅ: 9 tips til at undgå julestress
3. Meld ud og vær ærlig
Vi kender alle følelsen af lettelse, når man får sagt tingene højt. Tydelighed kan hjælpe rigtig meget.
Derfor kan det være en god idé at melde ud til f.eks. familien eller vennerne inden et arrangement, at det kan være, at man får brug for at trække sig lidt undervejs, eller at man måske tager tidligere hjem.
Man vil heldigvis oftest opleve at blive mødt med forståelse, og det kan være enormt rart i sig selv.
4. Acceptér julen
Som med alle mulige andre situationer er det også her vigtigt at sige, at det er den voksne, der har ansvaret for at finde løsninger, som bedst muligt skaber gode rammer for alle.
Måske skal julen i år holdes med færre mennesker end normalt. Måske er der behov for, at man deler sig op, tager tidligere hjem eller holder arrangementerne hjemme i vante rammer.
Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom, skal man være åben overfor, at julen måske ikke bliver, som den altid har været, eller som man havde troet, den skulle være.
Det er vigtigt at være overbærende overfor, at ens barn har nogle behov, som måske kolliderer med ens egne behov eller nogle søskendes behov.
Det gælder ikke kun forældre, men alle pårørende.
5. Start selv samtalen
Hvis man er ung, og ens forældre ikke lige får spurgt ind og åbnet op for snakken, vil det være rigtig godt, hvis man selv kan gøre det.
Simpelthen sige ”jeg har gjort mig nogle tanker om julen, og hvordan jeg bedst kan være i den, og det har jeg brug for at snakke om” eller noget i den stil.
Det kan også være en fordel at have skrevet det, man vil sige, ned inden for at sikre sig, at man får det sagt.
Og så skal man huske på, at bare fordi det kan være svært at åbne samtalen, betyder det ikke, at man skal lade være. Tværtimod.
Åben rådgivning hver dag over jul og nytår
Udover de fem gode råd kan du altid gøre brug af Psykiatrifondens rådgivningstilbud, hvis du har behov for hjælp og vejledning.
Både chatten og telefonen holder åbent alle dage i julen og nytårsaften.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
LÆS OGSÅ: 7 genveje til en rolig og meningsfuld jul
LÆS OGSÅ: 24 tips til sund jul i balance