Ny forskning har måske fundet fremtidens erstatning for kunstgødning

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Resultaterne fra undersøgelsen peger på gode muligheder for udvikling af bæredygtige og effektive biostimulanter.

Forskningsprojektet, ledet af Marcela Mendoza-Suarez og Turgut Akyol fra Stig Uggerhøj Andersens forskningsgruppe, brugte et stort datasæt til at undersøge, hvordan forskellige stammer af symbiotiske jordbakterier kaldet rhizobium påvirker plantevækst.

Det skriver Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse.

De symbiotiske bakterier hjælper bælgplanter med at fiksere kvælstof fra luften til en form, som planterne kan bruge som næringsstof, hvilket reducerer behovet for kunstgødning i landbruget.

Ved at analysere, hvilke bakteriestammer der findes i planternes rodknolde, fandt forskerne frem til de mest gavnlige stammer.

Læs også: Ny forskning afslører: te og chokolade kan sænke dit blodtryk

Derudover identificerede de forskellige grupper af rhizobium-bakterier og koblede deres sammensætning til planternes genetik.

Deres arbejde giver nye muligheder for at designe bedre biostimulanter og forædle planter, så de optimerer deres samarbejde med gavnlige bakterier.

Forskningen viser, at øget diversitet af rhizobium-stammer kan forbedre hestebønners vækst og kvælstoffiksering markant.

Dette er særligt relevant for bæredygtigt landbrug, da det giver et naturligt og miljøvenligt alternativ til kunstgødning.

Læs også: Mange laver denne fejl med æg i køleskabet: Kan være farligt

Ved at udnytte kvælstoffiksering gennem biologiske processer kan biostimulanter forbedre jordens sundhed og øge udbyttet af afgrøder med reduceret brug af kunstgødning.

LÆS OGSÅ: Årsrapport: Så meget sprøjtegift er der i din mad!

Fra laboratoriet til marken

Med afsæt i denne banebrydende forskning har forskere fra Aarhus Universitet etableret spin-out-virksomheden SymbioMatch, som arbejder på at kommercialisere biostimulanter.

Virksomheden vil bringe de videnskabelige fremskridt fra laboratoriet ud til landmændene og tilbyde effektive og bæredygtige løsninger til at forbedre afgrødeproduktion.

Læs også: 10 enkle måder at beskytte dit hjerte og forebygge åreforkalkning

“Jord er et meget komplekst miljø med en stor mangfoldighed af mikroorganismer, og hver jordtype er unik”, forklarer professor Stig Uggerhøj Andersen i pressemeddelelsen.

“Det er en vigtig udfordring af forstå, hvordan denne kompleksitet påvirker designet af biostimulanter, og vore nye resultater bringer os et skridt videre”, afslutter han.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau og Nature Communication.

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

Læs også: Derfor kan svinekød være nøglen til sund aldring – ny forskning overrasker

LÆS OGSÅ: Mangel på fosfor kan true verdens fødevareproduktion

Læs også: Drop medicinen! Denne chokoladebar hjælper dig med vægttab – uden bivirkninger

Andre Artikler

Ny forskning afslører: te og chokolade kan sænke dit blodtryk

En kop te eller et stykke mørk chokolade kan være mere end en hyggestund. Ny forskning fra University...

Du skal prøve disse sunde og lækre hindbærsnitter

Glem alt om sukkerchok og hvidt mel – denne version af den klassiske hindbærsnitte er både sund, smagfuld og perfekt til eftermiddagshyggen.

Sådan håndterer du sorg efter et dødsfald på jobbet

At vende tilbage til arbejdet efter at have mistet en elsket kan føles som at træde ind i...

Sådan sænker du dit blodtryk hurtigt og naturligt

Et pludseligt højt blodtryk kan være ubehageligt og skræmmende. Selvom medicin ofte er den hurtigste løsning, findes der...

Ny forskning afslører: te og chokolade kan sænke dit blodtryk

En kop te eller et stykke mørk chokolade kan være mere end en hyggestund. Ny forskning fra University...

Du skal prøve disse sunde og lækre hindbærsnitter

Glem alt om sukkerchok og hvidt mel – denne version af den klassiske hindbærsnitte er både sund, smagfuld og perfekt til eftermiddagshyggen.

Sådan håndterer du sorg efter et dødsfald på jobbet

At vende tilbage til arbejdet efter at have mistet en elsket kan føles som at træde ind i...