Derfor bør du undgå at spise lakrids, når du tager disse lægemidler

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Regelmæssigt eller stort indtag af lakrids kan give alvorlige bivirkninger, især sammen med visse lægemidler.

Forklaringen ligger i stoffet glycyrrhizin og dets effekt på nyrer, hormoner og mineralbalancen.

Hvad er glycyrrhizin?

Foto Shutterstockcom

Glycyrrhizin i lakrids kan få nyrerne til at tilbageholde vand og natrium og samtidig øge tabet af kalium, hvilket kan udløse alvorlige forstyrrelser i kroppen.

Enzym og kortisol

Foto Shutterstockcom

Glycyrrhizin blokerer enzymet hsd 11β i nyrerne, som normalt omdanner kortisol til kortison, og dermed dæmper hormonets påvirkning.

Læs også: Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Når enzymet hæmmes, binder kortisol sig til receptorer i nyrerne og forstyrrer deres funktion.

Væske og natrium tilbageholdes

Foto Shutterstockcom

Når nyrerne holder på vand og natrium, stiger mængden af cirkulerende blod i kroppen, hvilket belaster blodkarrene.

Blodtrykket stiger

Foto Shutterstock

Den øgede blodvolumen kan føre til forhøjet blodtryk, som kan være alvorligt og kræver opmærksomhed hos personer i behandling.

Blodtryksmedicin

Foto Shutterstockcom

Lakridseffekten kan modvirke blodtrykssænkende medicin som ace hæmmere, og dermed svække effekten af lægemidler som captopril, der er kendt under navnet capoten.

Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner

Sammenhæng med diuretika

Foto Shutterstockcom

Diuretika fjerner overskydende væske, men kan sænke kalium i kroppen. Da lakrids også sænker kalium, kan kombinationen give farligt lavt kalium.

Tegn på lavt kalium

Foto Shutterstockcom

Lavt kalium kan vise sig som muskelsvaghed, træthed og i nogle tilfælde alvorlige hjerteproblemer.

Øget risiko med digoxin

Foto Shutterstockcom

Når kalium er lavt binder digoxin sig stærkere i hjertets celler, hvilket kan gøre lægemidlet giftigt og øge risikoen for alvorlige bivirkninger.

Rapporteret tilfælde med afførende urter

Foto Shutterstockcom

En ældre mand udviklede digoxinforgiftning efter at have brugt et urteafføringsmiddel med lakrids, som sænkede hans kalium og udløste hjertesvigt.

Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer

Sikker dosis

Foto Shutterstockcom

Indholdet af glycyrrhizin varierer mellem bolsjer, te og kosttilskud, og folks følsomhed afhænger af fysiologi og eksisterende sygdomme som forhøjet blodtryk.

Vejledende grænse for indtag

Foto Shutterstockcom

Flere retningslinjer anbefaler at begrænse glycyrrhizin til 100 milligram dagligt, hvilket svarer til cirka 60 til 70 gram lakrids, hvor højere indtag kan give hovedpine forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer.

Advarsel til personer over 40

Foto Shutterstockcom

Den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) advarer om, at personer på 40 år eller derover, som spiser 56 gram sort lakrids dagligt i mindst to uger, kan få uregelmæssig hjerterytme og behøver hospitalsbehandling.

Effekter af lakridste og kosttilskud

Foto Shutterstockcom

En kvinde, der drak seks kopper lakridste dagligt, udviklede farligt lavt kalium og forhøjet blodtryk med hedeture, svedtendens og hovedpine, men symptomerne forsvandt to uger efter hun stoppede.

Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

Tal med sundhedsprofessionelle

Foto Shutterstockcom

Hvis du tager medicin, bør du rådføre dig med læge eller farmaceut, før du indtager produkter med lakrids for at undgå skadelige interaktioner.

Artiklen er baseret på informationer fra Live Science.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...