Så meget salt må du spise om dagen – og du overskrider det nok allerede

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Salt er livsnødvendigt – men hvor meget bør vi egentlig indtage?

Salt er en uundværlig del af vores kost. Kroppen har brug for natrium for at opretholde væskebalancen, sende nerveimpulser og hjælpe muskler med at fungere.

Men langt de fleste af os får alt for meget af det.

For meget natrium i kroppen får os til at holde på væske, hvilket øger blodtrykket.

På sigt belaster det både hjerte og nyrer og øger risikoen for sygdomme som slagtilfælde og hjerteanfald.

Læs også: Disse køkkenvaner kan gøre dig syg: Sådan undgår du madforgiftning

Alligevel er det ikke alle forskere, der er enige i de nuværende anbefalinger.

Et spørgsmål om balance

Nogle forskere hævder, at både for meget og for lidt salt kan være skadeligt.

For lavt saltindtag forbindes med muskelkramper, insulinresistens og i sjældne tilfælde dødsfald.

Kritikerne mener, at anbefalingerne er for restriktive og ikke tager højde for individuelle faktorer som livsstil, genetik og fysisk aktivitet.

Læs også: Denne aftendrik kan lette dit toiletbesøg om morgenen

Eksempelvis har folk med fysisk krævende jobs eller varme omgivelser ofte brug for mere salt, fordi de sveder meget.

Og selvom der er en tydelig sammenhæng mellem salt og blodtryk, er det ikke hele historien – salt påvirker også immunforsvaret og kroppens celler.

Sundhedsorganisationer anbefaler et dagligt indtag på maks. 2,3 gram natrium – men gennemsnittet ligger langt højere globalt.

Vejen til mindre salt – uden at miste smagen

Over 70 % af vores saltindtag kommer fra forarbejdede fødevarer.

Læs også: Sådan får du dine jordbær til at holde sig friske i dagevis

At skære ned handler derfor ikke kun om at gemme saltbøssen væk, men om at vælge råvarer med omtanke. Planlægning af måltider og hjemmelavet mad er nøglen.

Snacks som chips og færdigretter bør byttes ud med frugt, grønt og usaltede nødder.

Salt-substitutter som kaliumsalt kan også være et alternativ. De bevarer smagen, men skåner kroppen.

Det vigtigste er dog, at man ikke behøver at være fanatisk. Et par chips i ny og næ er ikke det, der vælter læsset – især ikke hvis man også husker at røre sig.

Læs også: Den fravælges af mange i køkkenet – men ny forskning viser, det faktisk er sundt

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Læge lever af kaffe, småkager og dessert - og er stadig sund som 96-årig

Andre Artikler

Disse køkkenvaner kan gøre dig syg: Sådan undgår du madforgiftning

De fleste af os har små uvaner i køkkenet – nogle mere farlige end andre.Det er nemt...

Ozempic og Wegovy kan gøre prævention mindre effektiv

Flere kvinder er blevet gravide, mens de har taget vægttabsmedicin som Ozempic og Mounjaro. Nu advarer britiske læger...

Her er årsagen til dine pigmentpletter – og sådan behandler du dem

Med alderen – og solen – følger pigmentforandringer på huden. Men ifølge en erfaren hudterapeut findes der både...

Nabolandene beskytter deres børn mod farlig virus – men Danmark tøver

To behandlinger kan halvere antallet af spædbørn, der bliver alvorligt syge.

Disse køkkenvaner kan gøre dig syg: Sådan undgår du madforgiftning

De fleste af os har små uvaner i køkkenet – nogle mere farlige end andre.Det er nemt...

Ozempic og Wegovy kan gøre prævention mindre effektiv

Flere kvinder er blevet gravide, mens de har taget vægttabsmedicin som Ozempic og Mounjaro. Nu advarer britiske læger...

Her er årsagen til dine pigmentpletter – og sådan behandler du dem

Med alderen – og solen – følger pigmentforandringer på huden. Men ifølge en erfaren hudterapeut findes der både...