Mums! Så nemt kan du bage dit eget rugbrød

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Drømmer du om et saftigt rugbrød med sprød skorpe og masser af smag? Så læs med her.

Der er noget særligt ved duften af nybagt rugbrød.

Den vækker måske minder om barndom, frokoster med varme fiskefileter og remoulade og køkkener med bløde stemmer i baggrunden.

I en tid hvor mange vælger det hurtige og færdigbagte, er det at bage sit eget rugbrød blevet lidt af en luksus – men det behøver det ikke at være.

Her får du en nem opskrift på et klassisk rugbrød med kerner, som du kan bage selv, helt uden brug af surdej.

Læs også: Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler alt opmærksomheden

Klassisk rugbrød

Ingredienser

  • 5 dl vand (lunkent)
  • 25 g gær
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk sirup (kan erstattes med honning)
  • 150 g rugkerner (kan være hele eller knækkede)
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g hørfrø
  • 300 g rugmel
  • 150 g hvedemel (eller fuldkornshvedemel for ekstra fibre)

Fremgangsmåde

  1. Start med at hælde kogende vand over rugkernerne og lad dem trække i cirka 1 time, eller gerne natten over. Dette gør dem bløde og giver et mere saftigt brød.
  2. Når du er klar til at bage, opløses gæren i det lunkne vand. Tilsæt sirup og salt, og rør rundt til gæren er helt opløst.
  3. Kom de udblødte rugkerner i dejen sammen med hørfrø, solsikkekerner, rugmel og hvedemel. Gem nogle solsikkekerner til toppen
  4. Rør dejen godt sammen – den skal være ret klistret og tung, ikke som en almindelig hvededej.
  5. Brug gerne en røremaskine, men det kan også gøres med en kraftig grydeske og lidt tålmodighed.
  6. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform (ca. 3 liter). Glat overfladen med en våd ske og dæk formen med et viskestykke.
  7. Lad brødet hæve et lunt sted i cirka 1,5 til 2 timer, eller til det når kanten af formen.
  8. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  9. Drys brødet med solsikkekerner og bag det i 1 time og 15 minutter.
  10. Når det er færdigt, skal det lyde hult, når du banker på bunden.
  11. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på en bagerist.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Andre Artikler

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.