Mikroplast er ikke længere kun noget, vi finder i havet eller i fisk – det er også blevet en del af vores krop. Nu har forskere for første gang testet en metode, der måske kan fjerne plastpartikler fra blodet. Her er, hvad du skal vide om den opsigtsvækkende behandling.
Mikroplast er overalt

Mikroskopiske plastpartikler findes i luft, vand, fødevarer – og i stigende grad i menneskekroppen. Det er næsten umuligt at undgå eksponering i dagligdagen.
MNP: de usynlige partikler

Mikroplast (under 5 mm) og nanoplast (under 1 mikrometer) kaldes samlet for MNP. De kan stamme fra både industriprodukter og nedbrudt affaldsplastik.
Mistanke om helbredspåvirkning

Forskning peger på mulige sammenhænge mellem MNP og sygdomme som kræft, hjertekarsygdom, demens og fertilitetsproblemer – men sammenhængene skal undersøges mere.
Læs også: Ny opdagelse afslører skjult årsag til demens hos midaldrende
Kan kroppen renses?

Da vi ikke kan undgå mikroplast, undersøger forskere nu, om det i stedet kan fjernes fra kroppen. Det har ført dem til en kendt, men ny-anvendt teknik: terapeutisk aferese.
Hvad er terapeutisk aferese?

Det er en form for blodfiltrering, hvor blodet ledes ud af kroppen, renses gennem filtre, og føres tilbage igen. Teknikken bruges allerede til autoimmune sygdomme.
Første test på patienter

21 personer med postinfektiøs kronisk træthed blev behandlet med metoden. Forskerne analyserede filtrene og fandt flere typer plastlignende partikler.
Resultaterne var tydelige

I det filtrerede blod blev der fundet spor, der mindede om stoffer som nylon og polyurethan – begge materialer, der ofte findes i tekstiler og plastprodukter.
Læs også: Sådan holder du dig i form på ferien – uden at gå glip af is og drinks
Nogle partikler var ultrafine

Nogle af de fundne stoffer målte under 200 nanometer – så små, at de muligvis kan trænge ind i væv og organer, hvilket vækker yderligere bekymring.
Ikke endeligt bevist

Metoden viser lovende tegn, men forskerne understreger, at der skal flere og større studier til, før man med sikkerhed kan sige, om kroppen faktisk renses effektivt for plast.
Hvad sker der nu?

Næste skridt er at måle mængden af mikroplast før og efter behandling og undersøge, om patienternes helbred forbedres. Indtil da er det stadig en eksperimentel tilgang.
Artiklen er baseret på informationer fra News Medical
Læs også: Gennembrud i kampen mod den mest udbredte børnekræft
Læs også: Så meget solcreme skal du bruge i ansigtet – ifølge eksperterne