Det kan virke som en hurtig vej til vægttab at skære kraftigt ned på sit kalorieindtag, men konsekvenserne for kroppen kan være langt mere omfattende end blot et fald på vægten.
For lidt energi påvirker både stofskifte, hormoner og generel sundhed.
Sløvere stofskifte

Når kroppen får for få kalorier, sænker den sin energiforbrænding, så du bruger færre kalorier i hvile.
Denne tilpasning kan fortsætte længe efter perioden med kalorieunderskud og endda efter en eventuel vægtøgning.
Læs også: Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer
Øget træthed

Kalorier er kroppens brændstof, og uden nok energi kan træthed opstå, især hos personer med et højt fysisk aktivitetsniveau, viser et studie publiceret i Nutrients.
Hormonforstyrrelser

Kroppen kræver både tilstrækkelig energi og fedt for at opretholde en sund hormonbalance.
For lidt mad kan føre til lavere niveauer af centrale kønshormoner og samtidig øge kortisol, der er forbundet med inflammation og andre helbredsproblemer.
Tab af muskelmasse

Et betydeligt kalorieunderskud fører til tab af både fedt og muskelmasse.
Læs også: Sådan kan gurkemeje og honning bidrage til at regulere vægten
Selv med protein og styrketræning kan det være svært at undgå muskeltab, hvilket igen bidrager til et langsommere stofskifte, viser et studie publiceret i Nutrients.
Mangel på næringsstoffer

Kalorierestriktion kan medføre både kortvarige og langvarige mangler på vigtige vitaminer og mineraler.
Det kan påvirke alt fra immunforsvar og knogler til fordøjelse og stofskifte. Kosttilskud kan hjælpe, men giver ikke altid samme effekt som næring fra mad.
Svækkede knogler

Et lavt kalorieindtag er forbundet med lavere knogletæthed, blandt andet på grund af utilstrækkelig energi og mangelfuldt indtag af essentielle vitaminer og mineraler.
Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis
Hårtab

Når kroppen ikke får nok energi, risikerer den at mangle næringsstoffer, der er afgørende for hårvækst. Det kan resultere i øget hårtab, viser et studie publiceret i Dermatology Practical & Conceptual.
Mere optagethed af mad

Forskning publiceret i the Journal of Nutrition viser, at kalorierestriktion kan gøre dig mere fokuseret på mad.
Tanker, opskrifter og madrelateret adfærd fylder mere, og der kan også opstå øget madangst.
Flere cravings

For få kalorier kan forstærke trangen til især søde sager og kulhydrater.
Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt
Et studie publiceret i International Journal of Environmental Research and Public Health tyder på, at personer, der forsøger at holde igen, kan ende med at spise lige så meget eller endda mere, når de fristes.
Større risiko for overspisning

Et markant kalorieunderskud kan udløse episoder med overspisning, enten i korte perioder som om aftenen eller mere cyklisk, hvor perioder med restriktion efterfølges af perioder med ukontrolleret spisning.
Risiko for vægtopsving og vægtcyklus

Selvom kaloriebegrænsning kan give et hurtigt vægttab, øger det også risikoen for at tage vægten på igen.
Gentagne vægtudsving er koblet til dårligere helbred, mere kropsfedt, mindre muskelmasse og øget risiko for blandt andet diabetes og hjertekarsygdom.
Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft
Forstoppelse

Et meget lavt energiindtag kan øge risikoen for forstoppelse.
Det kan skyldes, at tilstrækkelig mad hjælper tarmen med at transportere føde videre, og at kroppen nedprioriterer mindre vitale funktioner ved energimangel.
Sværere ved at blive gravid

Når kroppen ikke får nok energi, nedprioriterer den reproduktion.
Markant kalorieunderskud kan stoppe menstruationen, og selv med normal cyklus kan fertiliteten være nedsat.
Kilder: Verywell Health, Nutrients, Dermatology Practical & Conceptual, Journal of Nutrition, International Journal of Environmental Research and Public Health, and Nutrients.