Da Maria Branyas Morera døde i 2024, var hun verdens ældste nulevende person.
Hun blev født i San Francisco i 1907, men tilbragte størstedelen af sit liv i Spanien.
Kort før sin død donerede hun biologiske prøver til forskere, der ønskede at finde svar på, hvorfor hendes helbred havde været så stabilt trods høj alder.
Undersøgelsen blev udført af blandt andre Universitetet i Barcelona og Josep Carreras Leukæmi Forskningsinstitut.
Læs også: Kvinde drak olivenolie i to uger og mærkede klare ændringer i helbredet
Ifølge hovedforskeren, Dr. Manel Esteller, viste studiet, at det var muligt at adskille høj alder fra sygdom.
Maria Branyas Morera havde lave inflammationsniveauer og genetiske varianter, der beskyttede mod problemer med kolesterol og fedtstofskifte.
Mere end gode gener
Selvom forskerne fremhæver, at Maria Branyas Morera var begunstiget af et stærkt genetisk udgangspunkt, understregede de også livsstilens betydning.
Hun holdt sig fra alkohol og cigaretter, havde et aktivt socialt netværk og var ikke overvægtig.
Læs også: Dette sker med din krop, hvis den er i kalorieunderskud
Disse faktorer er velkendte bidrag til et længere liv, men i Maria Branyas Moreras tilfælde viste analyserne et særligt interessant mønster i hendes kost.
En ph.d.-studerende på forskerholdet forklarede, at hendes daglige kost med højt fiberindhold gav næring til gavnlige tarmbakterier.
Det medvirkede sandsynligvis til at holde hendes krop i balance og reducere inflammation.
Fødevaren der skilte sig ud
Det mest opsigtsvækkende fund var dog en bestemt fødevare, som Maria Branyas Morera indtog tre gange dagligt.
Læs også: Sådan adskiller kiwiens og appelsinens næringsprofil sig fra hinanden
Hun var storforbruger af probiotisk yoghurt fra mærket La Fageda.
Denne type yoghurt indeholder bakteriekulturer, der understøtter tarmfloraen og kan bidrage til at dæmpe inflammation.
Yoghurt er kendt for sit høje indhold af protein, calcium, B-vitaminer og sporstoffer som zink og magnesium.
Flere studier peger på, at probiotiske varianter kan styrke immunforsvaret og muligvis mindske varigheden eller sværhedsgraden af almindelige sygdomme som forkølelse, influenza og maveinfektioner.
Læs også: Så meget sukker bør du maksimalt spise dagligt
Maria Branyas Moreras livsstil og gener spillede uden tvivl en rolle for hendes usædvanlige alder, men forskerne mener, at hendes daglige yoghurtindtag kan have været en af de mest afgørende vaner.
Artiklen er baseret på informationer fra Express.co.uk.
Læs også: Disse fødevaregrupper er skånsomme for fordøjelsen, når maven er i ubalance