Bør du egentlig tømme elkedlen – eller kan vandet koges igen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange lader vandet stå i elkedlen mellem hver gang. Men hvor sikkert er det egentlig at koge det samme vand flere gange?

Det er en vane for mange, at når vandet fra sidste kop te stadigvæk står i kogeren, så trykket man bare på knappen igen.

Vandet ser rent ud, lugter ikke og koger hurtigt. Umiddelbart virker det ufarligt.

Mikroorganismer dør jo ved kogning, og dermed bliver vandet faktisk mere hygiejnisk.

Forskere understreger, at der ikke sker noget farligt rent mikrobiologisk, når man genkoger vand. Men der sker noget andet.

Læs også: Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Vand er ikke bare vand

Professor Hans Peter Heinrich Arp fra NTNU minder om, at drikkevand altid indeholder mere end blot H₂O.

Der findes små mængder mineraler som kalk, jernoxider og fluorid.

Disse sporstoffer er ikke skadelige i sig selv, men når vandet gentagne gange opvarmes, fordamper en del af det, og koncentrationen af mineraler øges.

Det kan give hvide, brune eller mørke aflejringer i bunden af elkedlen og i visse tilfælde ændre smagen.

Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner

Forsker Christian Vogelsang fra Norsk institutt for vannforskning forklarer, at kogt vand mister ilt.

Mindre ilt gør vandet fladere i smagen og kan påvirke, hvordan te og kaffe frigiver aroma. Vandet optager ilt igen, men kun langsomt, især hvis det stadig er varmt.

Efter gentagne opkog bliver resultatet derfor et vand, der er mindre friskt og mere metallisk i smagen.

Den virkelige bekymring

Hvis det blot handlede om smag og kalk, ville problemet være lille. Men kemikerne peger på en anden faktor, der kan have større betydning: materialet i selve elkedlen.

Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer

Hans Peter Heinrich Arp forklarer, at gentagen opvarmning i plastkedler kan føre til udvaskning af kemiske stoffer fra plasten.

Hvor meget der frigives, afhænger af plastens kvalitet, men undersøgelser viser, at varm væske generelt øger mængden af mikroplast og tilsætningsstoffer, der ender i drikkevandet.

Selvom forskningen endnu ikke viser klare helseeffekter, vurderer eksperterne, at det er klogt at bruge en elkedel af metal fremfor plast, hvis man ofte koger vandet flere gange.

Det er ikke sundhedsfarligt at genkoge vand i sig selv, men alt afhænger af, hvad elkedlen er lavet af.

Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...