Danskernes valg af julemad afspejler nye tendenser

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse viser, at seks ud af ti danskere forventer at bruge omtrent det samme på julemiddagen som sidste år.

Samtidig har mere end hver sjette faktisk sat budgettet til julemenuen op sammenlignet med sidste år.

Det skriver De Samvirkende Købmænd i en pressemeddelelse.

Dette afspejler en fortsat prioritering af kvalitet og hygge i de danske hjem, selv i tider med økonomisk usikkerhed.

Til nytår er billedet temmelig meget det samme, selvom vi her er en smule mere tilbageholdende med budgettet end ved julens festlige bord.

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 6

“For mange danskere handler julen om at samle familie og venner om et måltid, der både er traditionsrigt og hyggeligt. Derfor er det ikke overraskende, at mange vælger at investere lidt ekstra i gode råvarer, hvilket især ses i det stigende fokus på lokalproducerede varer og specialiteter”, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør hos De Samvirkende Købmænd, i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Kalenderlys forurener dit hjem – Sådan skaber du julehygge uden risiko

Klimaovervejelser

Klimaet spiller en rolle for en betydelig del af befolkningen, når det gælder valget af julemenu og leverandører.

Lidt mere end 40 procent af danskerne gør sig i varierende grad klimaovervejelser i forbindelse med julens indkøb, mens omkring halvdelen ikke tillægger dette nogen særlig betydning.

Læs også: Derfor bør du drikke ingefær- og gurkemejeshots hver dag

Disse overvejelser kan blandt andet handle om at vælge økologiske produkter, mindske madspild eller støtte leverandører med bæredygtige værdier.

Til nytår falder tallet til cirka hver tredje, der inddrager klimaet i deres overvejelser.

Nytårsaften er ofte mere festpræget og uformel, hvilket kan være en del af forklaringen på den lavere opmærksomhed på bæredygtighed.

Alligevel ser vi en positiv udvikling i, at flere og flere danskere inkluderer klimaaspektet i deres indkøb.

Læs også: Den perfekte grundopskrift på overnight chiagrød - og 3 smagfulde twists

Det er i øvrigt entydigt, at klimaovervejelser klart fylder mest hos folk i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til en sund og bæredygtig jul

LÆS OGSÅ: Disse juleklassikere indeholder mange pesticidrester

Læs også: Den bedste mad før en lang løbetur – sådan optimerer du din energi

Læs også: Honning, sirup eller sukker – hvilken sødning er egentlig bedst?

Andre Artikler

Kaos på hospital: Epidemi tvinger patienter ud på gangene

Personalemangel og sygdom presser systemet til bristepunktet.

10 symptomer på depression, du ikke må ignorere!

Det kan være helt normalt at føle sig trist eller udmattet fra tid til anden. Men hvornår er...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 6

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Nyt studie afslører: Så stor skal din tatovering være, før kræftrisikoen stiger

Fundet rejser nye spørgsmål om tatoveringers langsigtede konsekvenser for helbredet.

Kaos på hospital: Epidemi tvinger patienter ud på gangene

Personalemangel og sygdom presser systemet til bristepunktet.

10 symptomer på depression, du ikke må ignorere!

Det kan være helt normalt at føle sig trist eller udmattet fra tid til anden. Men hvornår er...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 6

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.