Den fravælges af mange i køkkenet – men ny forskning viser, det faktisk er sundt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne olie er blevet udskældte og anklaget for at gøre os syge. Men ny forskning vender op og ned på alt, du troede, du vidste.

De har fået ry for at være skyld i betændelsestilstande, fedme og kroniske sygdomme.

Frøolier som soja-, solsikke- og rapsolie bliver i stigende grad udpeget som skurken i det moderne køkken.

Især på sociale medier florerer advarsler mod de såkaldte omega-6-fedtsyrer, som frøolier er rige på.

Ifølge kritikerne nedbrydes disse fedtsyrer ved opvarmning og skaber skadelige stoffer i kroppen. Men passer det?

Læs også: Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

Det flydende fedt

På den årlige konference for American Society for Nutrition blev der præsenteret to studier (1 og 2), som giver et helt andet billede.

De viste, at linolsyre – den primære fedtsyre i frøolier – faktisk var forbundet med forbedrede sundhedsmarkører.

Forskerne analyserede blodprøver fra næsten 1900 personer og fandt, at dem med det højeste indtag af linolsyre havde lavere niveauer af blodsukker, insulin og inflammation.

Jo mere linolsyre i kosten, jo lavere risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

Disse resultater står i skarp kontrast til teorien om, at frøolier skader kroppen.

Det handler om mængden

Forskere og ernæringseksperter er enige om én ting: Problemet er ikke selve olien, men måden vi bruger den på.

Frøolier i sig selv er ikke skadelige. Det bliver først problematisk, når de indgår i frituremad og ultraforarbejdede produkter.

At stege grøntsager i rapsolie er ikke det samme som at spise en pose chips stegt i den samme olie.

Læs også: Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Kilder som nødder, frø og sojabønner er eksempler på sunde måder at få linolsyre på.

Faktisk anbefaler mange eksperter at bruge frøolier i køkkenet – i moderate mængder – som en sund erstatning for mættet fedt fra dyr, kokos eller palmeolie.

De to nye studier viser, at frøolier kan være en del af en balanceret og hjertesund kost. Men som med alt andet gælder det om at bruge dem med omtanke.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.com.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Andre Artikler

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.