Et nyt studie fra Harvard T.H. Chan School of Public Health bygger på data fra mere end 205.000 personer indsamlet gennem tre store langtidsstudier, der har fulgt deltagere i over 30 år.
Forskerne har analyseret både kostvaner og sygdomsudvikling, og de har set nærmere på, hvordan forskellige tilberedningsmetoder af kartofler påvirker risikoen for at udvikle diabetes type 2.
Analysen er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The BMJ og har til formål at præcisere et område, hvor der tidligere har hersket stor usikkerhed.
Risikoen afhænger af tilberedningen
Resultaterne viser, at personer, der spiser tre eller flere portioner om ugen af en bestemt tilberedningsform, øger deres risiko for at udvikle diabetes type 2 med 20 procent.
Læs også: Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig
Det markante fund er, at denne sammenhæng ikke gælder for andre former for kartofler som kogte, bagte eller mosede.
Dermed fremhæver forskerne, at det ikke er råvaren i sig selv, men måden den tilberedes på, der har betydning.
Det ændrer forståelsen af tidligere studier, hvor kartofler generelt blev vurderet som en homogen kategori uden skelnen til tilberedningsmetode.
Muligheder for sundere alternativer
Studiet undersøgte også, hvad der sker, når man erstatter kartofler med andre kulhydratkilder.
Læs også: Spiser du disse fødevarer? De kan lindre din overaktive blære
Her viste resultaterne, at et skift til fuldkornsprodukter kan reducere risikoen for diabetes type 2 med op til 19 procent, hvis det gælder udskiftning af den særligt risikobetonede tilberedningsform.
Selv udskiftning af kogte eller bagte kartofler med fuldkorn viste en mindre, men stadig positiv effekt.
Det er netop indtagelsen af friturestegte kartofler, der øger risikoen for type-2 diabetes markant og ikke kartofler i almindelighed.
Artiklen er baseret på informationer fra El Confidencial.
Læs også: Fødevarer og vaner der kan forværre dine IBD-symptomer
Læs også: Spiser du havregryn hver dag? Se hvad det gør ved din krop