Når vi spiser kulhydrater som hvid ris, pasta eller kartofler, nedbrydes de hurtigt til glukose og kan forårsage en hurtig stigning i blodsukkeret.
Det giver en kortvarig energiboost – men også et efterfølgende crash, der gør os trætte og sultne igen.
Fryseprocessen ændrer strukturen
Når kulhydrater bliver kogt, afkølet og derefter genopvarmet, sker der en kemisk forandring, der danner det, der kaldes resistent stivelse.
Denne type stivelse fordøjes langsommere, hvilket betyder, at blodsukkeret stiger mere gradvist.
Læs også: Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer
Ifølge ernæringseksperter fungerer resistent stivelse mere som kostfibre, hvilket kan forbedre fordøjelsen, reducere inflammation og give en længere mæthedsfornemmelse.
Et studie har vist, at afkøling og nedfrysning af stivelsesholdige fødevarer kan øge mængden af resistent stivelse markant, hvilket gør dem sundere for kroppen.
Hvem kan have gavn af at fryse kulhydrater?
Denne metode kan især være gavnlig for personer med diabetes, der ønsker at regulere deres blodsukker, samt dem, der ønsker at tabe sig.
Resistent stivelse giver en mere jævn energifrigivelse og kan hjælpe med at reducere den samlede mængde kalorier, kroppen optager fra kulhydraterne.
Læs også: Skal du virkelig drikke vand, selvom du ikke er tørstig?
Desuden kan frysning af måltider i portioner være en god strategi til madplanlægning, da det mindsker madspild og sikrer, at der altid er sunde alternativer klar.
Sådan fryser du dine kulhydrater korrekt
For at få det bedste resultat anbefales det at koge kulhydraterne, lade dem køle helt ned, inden de fryses, og derefter genopvarme dem ved enten at mikrobølge eller stege dem.
Dette sikrer, at resistent stivelse dannes korrekt, samtidig med at teksturen bevares.
Selvom forskningen stadig er i gang, tyder meget på, at denne simple metode kan gøre dine kulhydrater sundere og samtidig hjælpe med at reducere madspild.
Læs også: Kan du spise dig til mindre psoriasis? Det siger forskningen
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.
Læs også: Dansk virksomhed går imod industrien: Vil stoppe ultraforarbejdet mad