Derfor bør du spise skrællen på disse frugter og grøntsager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange frugter og grøntsager rummer store mængder næringsstoffer i skallen, selvom vi ofte smider dem ud.

Ved at spise skallen kan du få ekstra vitaminer, mineraler og fibre, som styrker kroppen på flere måder.

Her er en guide til skaller, som du med fordel kan spise, og hvilke sundhedsgevinster de kan give.

Kartoffel

Foto Shutterstockcom

Selvom vi oftest fokuserer på indmaden i kartoflen, er skallen faktisk fyldt med næringsstoffer.

Læs også: Forskningens guide til de bedste fødevarer for hjernen

Den indeholder kostfibre, som er vigtige for en sund fordøjelse, samt vitaminerne B og C, der styrker både immunforsvaret og energiproduktionen.

Fersken

Foto Shutterstockcom

Den dunede ferskenskal er mere end blot en tekstur, man skal vænne sig til.

Den rummer store mængder kostfibre, som hjælper fordøjelsen, samt A-vitamin, der understøtter øjnenes sundhed.

Aubergine

Foto Shutterstockcom

Aubergineskal er særligt rig på antioxidanter, og jo mørkere skallen er, desto flere næringsstoffer indeholder den. De lilla sorter er derfor de mest næringsrige.

Læs også: Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Antioxidanterne hjælper kroppen med at bekæmpe frie radikaler, som kan skade cellerne.

Vandmelon

Foto Shutterstockcom

Det er ikke kun det saftige, røde frugtkød, der er værd at spise. Vandmelonskrællen indeholder aminosyren citrullin, som kan hjælpe kroppen med at udskille overskydende nitrogen fra blodet og lindre ømme muskler.

Faktisk findes der mere citrullin i skrællen end i frugtkødet. Hvis du ikke har lyst til at spise den rå, så kan du forvandle skrællen til en sund snack ved at sylte, juice eller stege den.

Æble

Foto Shutterstock

Æbleskrællen gemmer på flere næringsstoffer end selve frugtkødet.

Læs også: Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Den er fyldt med fibre, som hjælper med at holde fordøjelsen i gang og kan forhindre kolesterol i at ophobe sig i blodårerne.

Agurk

Foto Shutterstockcom

Den mørkegrønne skræl på en agurk rummer langt størstedelen af dens næringsstoffer.

Her finder du kalium, som er vigtigt for væskebalancen og hjertet, samt masser af fibre og antioxidanter.

Skallen er også rig på vitamin K, som styrker knoglerne og hjælper blodet med at størkne.

Læs også: Er kylling eller kalkun den sundeste proteinkilde?

Kiwi

Foto Shutterstockcom

Selvom kiwiens skræl er lodden og lidt grov, indeholder den flere vitaminer og antioxidanter end selve frugtkødet.

Den er rig på C-vitamin, som styrker immunforsvaret, samt flavonoider, der beskytter kroppen mod inflammation og skader fra frie radikaler.

Squash

Foto Shutterstockcom

Skallen på squash kan smage en smule bittert, men den er et sandt kraftcenter af næringsstoffer.

Den indeholder fibre, som støtter fordøjelsen, kalium til at regulere blodtrykket samt ekstra C-vitamin til immunforsvaret.

Læs også: Energidrikke lover energi, men kan koste dig mentalt

Banan

Foto Shutterstockcom

Bananens skræl er sej og bitter, men den er overraskende rig på næringsstoffer.

Den rummer både kalium, som er vigtigt for muskler og væskebalance, og antioxidanter som lutein, der gavner øjensundheden.

Skallen indeholder også aminosyren tryptofan, der kan understøtte en bedre søvn og humør.

Da den er svær at spise rå, kan man koge og bage skrællen, så den kan bruges i te eller smoothies.

Appelsin

Foto Shutterstockcom

Appelsinskallen indeholder dobbelt så meget C-vitamin som frugtkødet og er desuden fyldt med B6-vitamin, calcium, kalium, magnesium og riboflavin.

Disse næringsstoffer spiller en rolle for både immunforsvaret, knoglerne og energiniveauet.

Vælg økologisk

Foto Shutterstockcom

Når du vælger at spise frugt- og grøntsagsskaller, er det en fordel at vælge økologiske varer.

Økologiske frugter og grøntsager er dyrket uden syntetiske pesticider og sprøjtemidler, hvilket betyder, at du undgår rester af kemikalier i skallen.

Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.com.

Andre Artikler

Forskningens guide til de bedste fødevarer for hjernen

En sund kost spiller en vigtig rolle for både hukommelse og kognitiv ydeevne.Visse fødevarer kan beskytte hjerneceller,...

Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Et lille stykke mug på maden virker måske harmløst – især hvis man bare skærer det væk. Men...

Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Den eksotiske passionsfrugt frister med sin friske, syrlige smag og mange sundhedsfordele.Men for nogle mennesker kan mødet...

Sådan får du energien tilbage, når dagen føles grå

Vi har alle dage, hvor energien mangler, og humøret føles fladt.Heldigvis viser psykologisk forskning, at små, bevidste...

Forskningens guide til de bedste fødevarer for hjernen

En sund kost spiller en vigtig rolle for både hukommelse og kognitiv ydeevne.Visse fødevarer kan beskytte hjerneceller,...

Madspild eller sundhedsrisiko? Sådan vurderer du mugne fødevarer

Et lille stykke mug på maden virker måske harmløst – især hvis man bare skærer det væk. Men...

Derfor kan passionsfrugt udløse alvorlig allergi

Den eksotiske passionsfrugt frister med sin friske, syrlige smag og mange sundhedsfordele.Men for nogle mennesker kan mødet...