Dette populære sødemiddel kan skade din hjerne og blodkar

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning peger på, at bare én enkelt dosis kan sætte dit helbred på spil.

Det er et populært sødestof uden kalorier, som har været godkendt i USA siden 2001.

Mange ser det som en sund erstatning for sukker, især hvis man gerne vil tabe sig eller holde blodsukkeret i skak.

Men nu tyder noget på, at det søde alternativ måske ikke er så uskyldigt, som det ser ud.

En enkelt dåse gør en forskel

Erythritol er et navn, der måske ikke siger dig så meget. Men hvis du har drukket en sukkerfri energidrik, spist keto-snacks eller tygget sukkerfrit tyggegummi, har du sandsynligvis indtaget det.

Læs også: Forskere har analyseret, hvordan kimchi påvirker immunforsvaret

Et nyt studie har undersøgt, hvad der sker med menneskelige hjerneblodkarceller, når de udsættes for erythritol.

Forskerne brugte samme mængde som i en enkelt sukkerfri drik – og lod cellerne være i væsken i tre timer.

Cellerne viste tegn på markant øget oxidativt stress. Det betyder, at de blev bombarderet med skadelige molekyler, som kroppen kæmper for at beskytte sig imod.

Derudover producerede cellerne mindre af stoffet nitrogenoxid – en vigtig komponent, der får blodkarrene til at slappe af og sikre god blodgennemstrømning.

Læs også: Sådan kender du forskel på mandariner og klementiner

Når det falder, øges risikoen for blodpropper og slagtilfælde.

Eksperterne advarer

Forskerne bag studiet advarer nu mod hyppigt indtag af erythritol – særligt for personer med risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge eksperterne er dette et tidligt tegn på potentielle skader på både hjerne og kredsløb.

Selvom forsøget er lavet i laboratoriet og ikke direkte på mennesker, bekræfter det, hvad tidligere kliniske undersøgelser har vist.

Læs også: 47-årig mand døde efter at have spist en burger

Et højt indhold af erythritol i blodet er koblet til øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

I stedet peger eksperterne på mere naturlige alternativer som stevia og monk fruit, der ikke ser ud til at have samme skadelige effekter.

Men den bedste løsning er ifølge forskerne at skrue ned for sød smag generelt og vælge uforarbejdede fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Læs også: Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Andre Artikler

Forskere har analyseret, hvordan kimchi påvirker immunforsvaret

Forskere undersøger i stigende grad, hvordan almindelig kost påvirker immunforsvaret. Et nyt studie ser nærmere på kimchi.

Feber før jul? Sådan skelner du mellem influenza og Covid

Når feber og træthed rammer op til jul, kan små forskelle i symptomerne afsløre, om det er influenza eller Covid

Sådan kender du forskel på mandariner og klementiner

Mange diskuterer ofte, hvad forskellen på klementiner og mandariner er. Vi har svaret til dig.

Puden kan være nøglen til bedre søvn – men bliver ofte overset

Søvnproblemer forklares sjældent med puden. Men klinisk forskning viser, at netop den kan få mærkbare konsekvenser for både helbred og funktionsevne.

Forskere har analyseret, hvordan kimchi påvirker immunforsvaret

Forskere undersøger i stigende grad, hvordan almindelig kost påvirker immunforsvaret. Et nyt studie ser nærmere på kimchi.

Feber før jul? Sådan skelner du mellem influenza og Covid

Når feber og træthed rammer op til jul, kan små forskelle i symptomerne afsløre, om det er influenza eller Covid

Sådan kender du forskel på mandariner og klementiner

Mange diskuterer ofte, hvad forskellen på klementiner og mandariner er. Vi har svaret til dig.