Mange, der ønsker at skære ned på sukker eller holde styr på blodsukkeret, vælger produkter med kunstige sødemidler.
Det virker som en smart løsning, især når man kæmper med sygdom. Men ny forskning tyder på, at netop dette valg kan have uforudsete konsekvenser – særligt for kræftpatienter i behandling med immunterapi.
For patienter, der i forvejen kæmper med en livstruende sygdom, virker det måske som en detalje, om de drikker light sodavand eller ej.
Men forskere fra University of Pittsburgh og UPMC Hillman Cancer Center har nu fundet frem til, at stoffet sucralose – et af de mest anvendte sødemidler i f.eks. te, kaffe og sukkerfri sodavand – faktisk kan mindske kroppens evne til at bekæmpe kræft.
Læs også: Eksperterne afslører: Sådan slipper du af med kvalme uden medicin
Hvad forskningen viser
I museforsøg kunne forskerne se, at sucralose ændrede tarmens mikrobiom – altså sammensætningen af bakterier – på en måde, der nedsatte mængden af aminosyren arginin i kroppen.
Arginin er afgørende for immunforsvarets T-celler, som spiller en central rolle i immunterapi.
Når arginin-niveauet falder, fungerer T-cellerne dårligere, og immunterapien mister sin effekt. Det betød i praksis, at mus, der fik sucralose, udviklede større tumorer og havde lavere overlevelse, selv når de fik behandling.
Men der er også godt nyt: Når musene fik tilført arginin eller stoffet citrullin, som omdannes til arginin i kroppen, blev immunterapien igen effektiv.
Læs også: Denne madvare til kun 3 kroner kan sænke din risiko for Alzheimers med op til 47 %
Det tyder på, at en målrettet kosttilpasning – eller tilskud – kan modvirke de negative effekter af sødemidlet.
Gælder det også mennesker?
For at undersøge, om dette også gør sig gældende hos mennesker, analyserede forskerne kostdata fra 132 kræftpatienter med enten melanom eller ikke-småcellet lungekræft.
Resultaterne viste, at de patienter, der indtog høje mængder sucralose, generelt havde dårligere respons på deres immunterapi.
Forskerholdet, ledet af Dr. Abby Overacre og Dr. Diwakar Davar, planlægger nu kliniske forsøg, hvor man vil teste, om kosttilskud med citrullin kan forbedre immunforsvarets respons hos patienter, der bruger kunstige sødestoffer.
Læs også: Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise
Derudover ønsker de at undersøge, om andre sødemidler som aspartam, stevia og xylitol har lignende effekter.
Artiklen er baseret på informationer fra News Medical
Læs også: D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt