Motion, sund kost og fibre er klassiske råd mod tarmkræft. Men en bestemt grøntsag skiller sig ud.
Danske forskere har i 20 år gransket dem for at finde frem til, om de kan forebygge tarmkræft. Nu har de endelig fået midlerne til at teste deres teori i praksis.
Men det handler ikke om almindelige type af grøntsagen.
De bitre stoffer bag opdagelsen
To stoffer i gulerødder – falcarinol og falcarindiol – har vist sig at kunne hæmme kræftceller.
Læs også: Dette grilltrick kender din nabo – men har glemt at fortælle dig
Det er dokumenteret i laboratorieforsøg og dyreforsøg, hvor rotter fik op til 83 procent færre kræfttilfælde.
Men stofferne har en bitter smag. Derfor er de næsten fraværende i de søde, orange varianter, som vi kender fra supermarkedet.
En gul gulerod med stort potentiale
I det nye forsøg skal 400 mennesker deltage. Halvdelen drikker hver dag 100 ml økologisk juice fra en særlig gulerodstype: Yellowstone.
Denne type indeholder op til 100 gange flere aktive stoffer end de dårligste sorter. Den er ikke tilgængelig i butikkerne – endnu.
Læs også: Ingen vil ligge nummer ét på denne liste – men Danmark gør det igen
Forskerne håber at bevise, at juicen kan mindske risikoen for tarmkræft. Hvis forsøget lykkes, kan Yellowstone få en fremtid udenfor laboratoriet.
Men indtil da er det for tidligt at købe ind på håbet.
Artiklen er baseret på informationer fra Berlingske.
Læs også: Dette sker med din krop, når du drikker sodavand hver dag