Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg spiller en vigtig rolle i de fleste danske hjem og bruges i alt fra morgenmaden til bagværket. Alligevel er nogle forbrugere usikre på, hvordan æg bør opbevares for at undgå risikoen for sygdom.

Hvad er salmonella?
Salmonella er en bakterie, som kan forårsage salmonellose, en mave-tarm-infektion, der typisk viser sig med diarré og generel utilpashed. Bakterien findes i tarmsystemet hos mange dyr, inklusiv landbrugsdyr, og smitten sker primært gennem fødevarer. I Danmark er salmonella i æg blevet en sjældenhed, og antallet af salmonellainfektioner er faldet markant de seneste år, takket være effektiv kontrol og forebyggelse.

Sådan opbevares æg korrekt
Æg bør opbevares ved højst 24 grader og ikke i direkte sollys. Er æggene købt fra køleskabet i supermarkedet, skal de også på køl derhjemme eller opbevares ved maksimalt 12 grader. 

Kondens kan opstå, hvis kolde æg udsættes for varme, hvilket giver bakterier mulighed for at trives. Generelt har bakterier dårligere vækstbetingelser ved køleskabstemperatur, så kølig opbevaring er fornuftig, hvis man vil mindske risikoen for bakterier

Kontrol i Danmark
Risikoen for salmonella i danske æg er meget lav, primært på grund af Danmarks strikse kontrol. Danske hønsebesætninger bliver testet for salmonella hveranden uge, hvilket gør det muligt at opdage og handle på eventuelle tilfælde, før æggene når forbrugerne. Danmark har særstatus i EU, der sikrer, at risikoen også er lav for importerede æg.

Læs også: Derfor bliver din mave større med alderen

Opbevar dine æg korrekt
Med den effektive kontrol og de strenge regler i Danmark er risikoen for at blive syg af æg, der ikke har været på køl, minimal. Det er dog altid en god idé at opbevare æg korrekt for at sikre den bedst mulige fødevaresikkerhed.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Læs også: Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen

Andre Artikler

To helbredstjek alle bør få, når de rammer pensionsalderen

Når livet som pensionist begynder, åbner det døren til mere fritid og færre forpligtelser – men også et...

International kartoffeldag: Sådan bager du en lækker og sund kage med kartofler

Denne opskrift på kartoffelkage forvandler en hverdagsgrøntsag til en saftig, sund og velsmagende dessert, der både overrasker og imponerer.

Derfor bliver din mave større med alderen

Forskere har nu afsløret en overraskende årsag til, at taljemålet vokser år efter år - og det handler hverken om kalorier eller dovenskab.

Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen

Når sukkertrangen melder sig, er det nemt at række ud efter slikskålen.Men der findes faktisk mange søde...

To helbredstjek alle bør få, når de rammer pensionsalderen

Når livet som pensionist begynder, åbner det døren til mere fritid og færre forpligtelser – men også et...

International kartoffeldag: Sådan bager du en lækker og sund kage med kartofler

Denne opskrift på kartoffelkage forvandler en hverdagsgrøntsag til en saftig, sund og velsmagende dessert, der både overrasker og imponerer.

Derfor bliver din mave større med alderen

Forskere har nu afsløret en overraskende årsag til, at taljemålet vokser år efter år - og det handler hverken om kalorier eller dovenskab.