Ny opdagelse: Parring kan være nøglen til en grøn madproduktion

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskere afslører soldaterfluens sexliv – og det kan revolutionere vores madproduktion.

Forestil dig en kæmpe svingerklub – for fluer. Det er i grove træk, hvad der sker, når soldaterfluer samles i naturen for at parre sig.

Men nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort op med ideen om, at sådanne parringsritualer er nødvendige.

Deres banebrydende forsøg viser, at en enkelt han faktisk kan klare jobbet helt fint, og endda med flere hunner på én gang.

Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.

Læs også: Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Jo flere jo bedre

I forsøget viste det sig, at hannerne ikke blot kunne parre sig med flere hunner – de præsterede bedre, når der var flere til stede.

Parringsfrekvensen steg, og over halvdelen af hannerne nåede at parre sig med alle fire hunner indenfor fire timer.

Resultaterne er ikke bare imponerende, de er praktisk anvendelige.

For det er ikke nok at få fluerne til at parre sig – æggene skal også være befrugtede og levedygtige.

Læs også: Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Her viste det sig, at en betydelig del af hannerne fik gjort flere hunner gravide, og de lagde i gennemsnit 138 larver hver.

Bæredygtig produktion starter med de rigtige gener

Det afgørende i forsøget er, at man nu kan vælge de bedste fluer til avl – ligesom man har gjort i århundreder med køer og grise.

Med kontrol over parringen bliver det muligt at avle efter egenskaber som hurtig vækst, stor larvestørrelse og effektiv foderudnyttelse.

På denne måde kan man avle soldaterfluer, som har de ønskede egenskaber for produktion af billigt og bæredygtigt protein og fedt til foder og fødevarer.

Læs også: Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Med den nye viden kan man forfine processen og udvikle endnu bedre avlslinjer, der udnytter ressourcerne mere effektivt og bæredygtigt.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Andre Artikler

Ny rapport: Flere ansigtsmasker indeholder uønsket kemi

Ansigtsmasker sælges i stigende grad til et yngre publikum, men hvor sikre er de egentlig?

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.

Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Stress forbindes ofte med tempo og forventninger, men kosten kan også påvirke kroppen på en overset måde.

Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Mange ser en smule alkohol som en ufarlig del af hverdagen, men ny forskning viser noget andet.

Ny rapport: Flere ansigtsmasker indeholder uønsket kemi

Ansigtsmasker sælges i stigende grad til et yngre publikum, men hvor sikre er de egentlig?

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.

Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Stress forbindes ofte med tempo og forventninger, men kosten kan også påvirke kroppen på en overset måde.