Nyt blod- og urincheck afslører præcis hvor meget ultraforarbejdet mad du egentlig spiser

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny metode gør det muligt at måle dit indtag af ultraforarbejdet mad ved hjælp af din blod- og urinprofil.

Det giver et ærligt billede af dine spisevaner – helt uden du skal huske, hvad du har spist. Her er 10 ting, forskerne har fundet frem til i den banebrydende undersøgelse.

Din krop afslører, hvad du spiser

Foto: Shutterstock.com

Forskere har udviklet en biomarkør-test, der kan identificere, hvor meget ultraforarbejdet mad du spiser – baseret på molekyler i blod og urin.

Kostdagbøger er ikke længere nok

Foto: Shutterstock.com

Traditionelle kostundersøgelser baserer sig på hukommelse, men den nye metode giver et langt mere præcist og objektivt billede af din reelle kost.

Læs også: Smør holder længere og bliver blødere med dette simple trick

Mere end 400 molekyler afslører madens oprindelse

Foto: Shutterstock.com

Forskerne har identificeret over 400 stoffer i blod og urin, der ændrer sig i takt med, hvor meget UPF (ultraforarbejdet mad) man spiser.

Et scoringssystem måler dit UPF-niveau

Foto: Shutterstock.com

De nye “poly-metabolit scores” fungerer som en slags ernæringsfingeraftryk, der kan måle graden af UPF-indtag på baggrund af din krop.

De værste stoffer kommer fra emballagen

Foto: Shutterstock.com

Mange af de identificerede stoffer stammer ikke fra maden i sig selv, men fra tilsætningsstoffer og emballage – fx kemikalier fra plastik.

Mangel på frugt og grønt kan også måles

Foto: Shutterstock.com

Folk med højt UPF-indtag havde lavere niveauer af stoffer forbundet med frugt og grønt – kroppen afslører altså også, hvad du ikke spiser.

Læs også: Disse madvarer gør flest syge – og du har dem sikkert i køleskabet

Nogle molekyler er direkte sygdomsrelaterede

Foto: Shutterstock.com

Et af de identificerede stoffer, N6-carboxymethyllysine, er koblet til diabetes og hjertekarsygdom – og det steg hos dem med højt UPF-indtag.

Testen virker også i praksis

Foto: Shutterstock.com

Da forskere testede metoden i et kontrolleret forsøg, kunne den tydeligt skelne mellem personer, der spiste 80 % UPF og dem, der spiste 0 %.

Det handler ikke kun om usund mad

Foto: Shutterstock.com

De metaboliske ændringer afspejler både det usunde, der tilsættes maden – og alt det sunde, der mangler, som vitaminer, fibre og antioxidanter.

Kan blive fremtidens sundhedstest

Foto: Shutterstock

Metoden kan få stor betydning for folkesundheden og fremtidige kostråd – og gøre det lettere at identificere usunde kostmønstre på et tidligt tidspunkt.

Læs også: Det mest uventede vægttabstrick starter med din yndlingsdessert

Artiklen er baseret på informationer fra News Medical

Læs også: Eksplosiv stigning i kræft blandt unge: Nu peger forskerne på en uventet synder i barndommen

Andre Artikler

Denne vandmelon salat kræver kun 5 ingredienser – men smager som en million

Glem alt om kedelige sommersalater – denne vandmelon salat kombinerer det søde, det salte og det friske i én uforglemmelig bid.

Denne spaghetti carbonara narrer både smagsløg og kalorier

Er du vild med cremet carbonara, men prøver at spise lidt sundere? Her er din redning.

De her fund i hjernen kan få dig til at genoverveje dit næste glas vin

Et nyt studie har afsløret uventede og uhyggelige konsekvenser af at drikke alkohol – og det gælder selv for dem, der stoppede for år tilbage.

Ny Alzheimer-medicin bremser sygdommen med 33 % – men de færreste får adgang

En længe ventet behandling mod en af verdens mest frygtede sygdomme er nu godkendt – men der er en tung pris at betale.

Denne vandmelon salat kræver kun 5 ingredienser – men smager som en million

Glem alt om kedelige sommersalater – denne vandmelon salat kombinerer det søde, det salte og det friske i én uforglemmelig bid.

Denne spaghetti carbonara narrer både smagsløg og kalorier

Er du vild med cremet carbonara, men prøver at spise lidt sundere? Her er din redning.

De her fund i hjernen kan få dig til at genoverveje dit næste glas vin

Et nyt studie har afsløret uventede og uhyggelige konsekvenser af at drikke alkohol – og det gælder selv for dem, der stoppede for år tilbage.