Så lidt kød bør du spise for både kroppens og klodens sundhed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Danske forskere har sat tal på, hvor meget kød du kan spise uden at skade planeten.

Vi har i årevis hørt rådene: Spis mindre kød. Vælg bælgfrugter. Gør kosten grønnere. Men hvad betyder “mindre” egentlig?

Et forskerhold fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har nu fundet svaret – og det er mere præcist, end nogen tidligere har formået at formulere det.

Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

Efter at have undersøgt over 100.000 variationer af forskellige diæter og deres miljøpåvirkning, er forskerne nået frem til et opsigtsvækkende tal på 255 gram.

Læs også: Her er kosten, der kan forbedre dit barns fokus og hukommelse

Det er den mængde fjerkræ eller svinekød, man maksimalt kan spise om ugen, hvis man vil leve i harmoni med klodens ressourcer.

Og det er altså kun lyst kød – rødt kød, såsom okse og lam, bør helt undgås, hvis vi vil undgå at overskride grænserne.

Ikke kun klima – også sundhed

Beregningerne fra DTU inkluderer langt mere end blot CO2-udledning. Også brugen af landareal, ferskvand og påvirkningen af biodiversitet er medregnet.

Samtidig har forskerne også set på sundhedsaspekterne af de forskellige diæter.

Læs også: Kog ris som en mesterkok: Et hemmeligt trick gør forskellen

Det gør deres resultater til nogle af de mest omfattende og handlingsanvisende, der hidtil er publiceret.

Ifølge Caroline H. Gebara, postdoc på DTU Sustain og hovedforfatter på studiet, er pointen netop at give forbrugerne en håndgribelig og realistisk ramme at handle ud fra.

Et par kyllingebryster fra supermarkedet – typisk 280 gram – er faktisk allerede over grænsen for en enkelt persons ugentlige kødforbrug, hvis man vil være klimabevidst.

Det handler ikke om afsavn

Studiet gør dog op med idéen om, at bæredygtig kost nødvendigvis er ensbetydende med afsavn og radikale ændringer.

Læs også: Her er det perfekte tidspunkt at spise aftensmad på, ifølge eksperter

Man behøver ikke være veganer for at spise ansvarligt. Tværtimod viser forskningen, at der findes mange kombinationer af sunde og bæredygtige diæter – inklusive dem med ost, æg, fisk og lyst kød.

Forskerne siger, at det handler blot om at sammensætte sin kost klogt og med omtanke.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Verdens ældste praktiserende læge på 102 afslører sine hemmeligheder til et sundt liv

Andre Artikler

Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

Træt af kedelige grøntsager på grillen? Prøv denne nemme opskrift på grillet broccoli – sprød, saftig og fyldt med smag.

Ny forskning afslører, om fædre hører babygråd lige så tydeligt som mødre

Vi tager det som en selvfølge, at mor hører hvert lille klynk i mørket bedre end far, men er det kun en myte?

Hudlæger advarer: Mange beskytter ikke dette område med solcreme

De fleste smører solcreme på kroppen og ansigtet – men glemmer det sted, hvor solen kan gøre mest skade i det skjulte.

Her er kosten, der kan forbedre dit barns fokus og hukommelse

Mange forældre glemmer, at det ikke kun er søvn og skærmtid, der påvirker børns fokus. Hvad de spiser,...

Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

Træt af kedelige grøntsager på grillen? Prøv denne nemme opskrift på grillet broccoli – sprød, saftig og fyldt med smag.

Ny forskning afslører, om fædre hører babygråd lige så tydeligt som mødre

Vi tager det som en selvfølge, at mor hører hvert lille klynk i mørket bedre end far, men er det kun en myte?

Hudlæger advarer: Mange beskytter ikke dette område med solcreme

De fleste smører solcreme på kroppen og ansigtet – men glemmer det sted, hvor solen kan gøre mest skade i det skjulte.