Sådan kan du spise alt mad med god samvittighed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere og flere opdeler mad i ‘sundt’ og ‘usundt’. Men i stedet for at tænke så sort-hvidt om maden på din tallerken, bør du måske hellere fokusere på en anden faktor. 

Balance skaber sundhed
Mange populære kure, som keto og stenalderkost, får os til at tro, at vi bliver sundere, hvis vi skærer bestemte madvarer ud af vores kost. Men ifølge Ernæringsteamet hos Landbrug & Fødevarer kan det at fjerne hele fødevaregrupper fra kosten faktisk være skadeligt. Det kan nemlig gøre det sværere at få alle de nødvendige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og proteiner. Fjerner du eksempelvis animalske produkter fra din daglige kost, skal man være meget opmærksom på at få calcium, protein, jern, vitamin B12 og en række andre næringsstoffer fra andre fødevarer. 

Ernæringsteamet mener, at det ikke behøver at være så svært at spise sundt. Hvis du spiser varieret, kan du tillade dig at nyde lidt af det hele uden dårlig samvittighed. Det er nemlig det samlede billede af din kost, der tæller, ikke om du har undgået et stykke chokolade eller en burger. Denne tilgang kan faktisk gøre sundhed mere overkommelig.

Kost som helhed
Det er selvfølgelig ikke sundt at leve af slik og chips, men en lille portion nu og da vil ikke ødelægge din sundhed. Det, der betyder noget, er helheden i din kost. Følg rådet om at spise en kost baseret på mange planter, som er varieret, og så er der også plads til lidt søde sager. Fokuser på balance fremfor at bekymre dig over, hvilke madvarer der er forbudte og anses for ‘usunde’.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Landbrug & Fødevarer.

Læs også: Overraskende kilder til magnesium – og du har dem sikkert allerede i dit køkken

Læs også: Ny forskning afslører: Det sker der med din krop, når du spiser æg hver dag

Andre Artikler

Familie døde efter at have spist rester fra fryseren – årsagen chokerer eksperterne

Et hyggeligt morgenmåltid udviklede sig pludselig til en uforklarlig tragedie, som eksperter senere kaldte en af de mest chokerende i nyere tid.

Grøn monsterpasta – Børnevenlig aftensmad på 30 minutter

Grøn monsterpasta er mere end bare en pastaret! Det er en farverig, cremet og næringsrig hverdagsfavorit, som både børn og voksne kan nyde.

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.

Disse helbredsproblemer bliver mere almindelige efter de 50

Man kan spise sundt, dyrke motion og føle sig i god form, men alderdommen kan stadig bringe helbredsproblemer...

Familie døde efter at have spist rester fra fryseren – årsagen chokerer eksperterne

Et hyggeligt morgenmåltid udviklede sig pludselig til en uforklarlig tragedie, som eksperter senere kaldte en af de mest chokerende i nyere tid.

Grøn monsterpasta – Børnevenlig aftensmad på 30 minutter

Grøn monsterpasta er mere end bare en pastaret! Det er en farverig, cremet og næringsrig hverdagsfavorit, som både børn og voksne kan nyde.

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.