Forskere fra Cambridge har udviklet en ny behandling, der i museforsøg viser sig både at være mindre giftig og mere effektiv mod den mest almindelige form for børnekræft: B-ALL. Her er, hvad du skal vide om det potentielle gennembrud.
To kendte stoffer – ny kombination

Behandlingen bruger to eksisterende lægemidler, venetoclax og inobrodib, i en ny kombination, der rammer kræftcellerne på to fronter.
Hvad er B-ALL?

B-ALL (B-celle akut lymfatisk leukæmi) opstår, når umodne B-celler vokser ukontrolleret i knoglemarven og fortrænger sunde blodceller.
Kemoterapi er effektiv, men brutal

Den nuværende behandling virker ofte – men tager over to år og efterlader patienterne med bivirkninger som kvalme, hårtab og varige nerveskader.
Læs også: Sådan holder du dig i form på ferien – uden at gå glip af is og drinks
Ældre patienter har dårligere odds

Selvom børn ofte helbredes, er sygdommen vanskeligere at behandle i teenagere og voksne, hvor effekten af kemoterapi falder markant.
Venetoclax slår til – men ikke alene

Venetoclax angriber proteinet BCL2 i leukæmicellerne og får dem til at begå celledrab. Men alene er stoffet ikke nok mod B-ALL.
Inobrodib ændrer spillets regler

Ved at deaktivere genet CREBBP ændrer inobrodib cellernes stofskifte, så de bliver langt mere sårbare over for venetoclax.
Dobbeltangreb på kræftceller

Når venetoclax gives sammen med inobrodib, dør cellerne ved en særlig form for celledød kaldet ferroptose – en proces hvor fedtsyrer i cellemembranen ødelægges.
Læs også: Så meget solcreme skal du bruge i ansigtet – ifølge eksperterne
Virker selv på resistente kræftceller

Kombinationen viste sig effektiv selv mod leukæmiceller, der tidligere var modstandsdygtige over for behandling – et stærkt tegn på bredere potentiale.
Sikkerheden er allerede afprøvet

De to lægemidler er tidligere brugt sammen i forsøg mod en anden kræfttype (AML), og har her vist sig sikre i mennesker.
Klar til næste skridt

Forskerne søger nu midler til kliniske forsøg med teenagere og voksne patienter, og håbet er at kunne tilbyde en mildere, målrettet behandling i fremtiden.
Artiklen er baseret på informationer fra Eurekalert
Læs også: De sidste timer: Sådan reagerer kroppen, når du dør
Læs også: Nyt gennembrud mod Alzheimers? Denne behandling viser overraskende effekt