Antallet af danskere, der rammes af hud- og modermærkekræft, er stigende.
Over 20.000 tilfælde om året gør Danmark til et af de lande i verden med den højeste forekomst af modermærkekræft, kun overgået af Australien.
Sundhedsstyrelsen og Solgruppen har derfor opdateret deres solråd for at beskytte befolkningen bedre mod skadelige UV-stråler.
Den nye minimumsstandard
Den vigtigste ændring er, at solcreme nu altid bør have mindst faktor 30.
Læs også: Kan en blodprøve afsløre psykose? Dansk opdagelse bringer os tættere på svaret
Tidligere anbefalede myndighederne faktor 15, men undersøgelser viser, at de fleste smører for lidt på, hvilket betyder, at beskyttelsen bliver lavere end forventet.
Derfor lyder anbefalingen nu på en højere faktor som standard.
“Vi anbefaler nu, som de fleste andre lande i Europa, at du bruger solcreme med mindst faktor 30, uanset om du er i Danmark eller sydpå. Og brug solcreme som et supplement, og mere end du tror”, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Kresten Breddam til Sundhedsstyrelsen.
Udover solcreme fremhæves de klassiske solråd stadig: søg skygge mellem kl. 12 og 15, brug solhat, solbriller og tøj, der dækker huden.
Læs også: Overraskende årsag til demens fundet: Det handler ikke om hukommelse
Solarier øger risikoen – især for unge
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 14 % af de 15-25-årige har brugt solarium det seneste år.
Sundhedsstyrelsen advarer kraftigt mod solariebrug, da risikoen for hudkræft øges markant – især hvis man starter i en ung alder.
“Selvom vi kan se, at solariet igen er blevet mere populært blandt de unge, vil vi have færre til at gå i solarium, for risikoen for at få hud- og modermærkekræft senere i livet er højere, jo yngre man er, når man begynder at gå i solarie”, forklarer Kresten Breddam.
For at styrke indsatsen er detailhandlen blevet informeret om de nye anbefalinger, så forbrugerne bedre kan navigere i solbeskyttelsesprodukter.
Læs også: Overraskende mange har forhøjet blodtryk – professorens simple råd kan gøre en stor forskel
Artiklen er baseret på informationer fra Sundhedsstyrelsen.
Læs også: De sniger sig ind i kroppen og dræber millioner: Her er bakterierne, du skal frygte