Hver femte dansker slukker for emhætten! Det kan have alvorlige konsekvenser

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse viser, at hver femte dansker slukker for deres emhætte på grund af støj.

På trods af en stigende interesse for at opretholde et sundt indeklima viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, at mange husholdninger vælger at begrænse brugen af deres emhætter på grund af støjgener.

Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Dette kan have sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, og derfor har Instituttet udarbejdet gode råd, som skal mindske den sundhedsskadelige partikelforurening fra køkkenet.

“Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau. Det er ekstreme værdier, som er langt over verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger. Korrekt brug af emhætten er især aktuelt i juletiden, hvor mange mennesker er samlet og der samtidig er travlt i køkkenet”, siger konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut.

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

LÆS OGSÅ: Kalenderlys forurener dit hjem – Sådan skaber du julehygge uden risiko

Minimere partikelforurening

Teknologisk Institut anbefaler, at danskerne bruger deres emhætte korrekt for at minimere partikelforurening fra madlavningen.

Det drejer sig særligt om at tænde emhætten, lade emhætten køre i 30 minutter efter madlavning, huske også at brugen emhætten når man bruger ovnen, og åbne et vindue, for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis man ikke har anden frisklufttilførsel.

“Selvom mange emhætter har energimærkning, er det ikke en garanti for, at de er effektive til at opfange de skadelige partikler fra madlavningen. Effektiviteten kan variere, og det er vigtigt at sikre, at ens emhætte er god til at fjerne forureningen, så man kan beskytte sig mod usynlige sundhedsrisici”, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut, i pressemeddelelsen.

Læs også: Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at forbedre grundlaget for, hvordan emhætter vurderes i EU’s Energimærkning.

Formålet er at sikre at emhætter er klassificeret på den rigtige måde, så forbrugerne bedre kan træffe et oplyste valg ud fra, hvor effektiv den er både energi og indeklimamæssigt, fx ved at tilføje evnen til at fjerne mados til Energimærket.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse skal påvise, om der er sammenhænge mellem kræft og forurening

Læs også: Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

LÆS OGSÅ: 6 ud af 10 med lungesygdomme lider i juletiden – sådan kan du hjælpe

Læs også: Multivitamin kan spille en stille rolle for blodtrykket hos ældre

Andre Artikler

Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

Marcipan er fast inventar i den danske juletid. Men hvordan påvirker den egentlig kroppen?

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.

Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

For mange begynder det som en forbigående reaktion, der ikke umiddelbart giver anledning til bekymring, men på sigt kan det være generende.

Multivitamin kan spille en stille rolle for blodtrykket hos ældre

Et nyt studie tyder på, at multivitamin ikke ændrer blodtrykket for alle, men kan have betydning for ældre med en mindre optimal kost.

Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

Marcipan er fast inventar i den danske juletid. Men hvordan påvirker den egentlig kroppen?

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.

Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

For mange begynder det som en forbigående reaktion, der ikke umiddelbart giver anledning til bekymring, men på sigt kan det være generende.