Forskning har vist, at tatoveringsblæk ikke kun forbliver dér, hvor det bliver indført. Partikler fra blækket kan vandre til lymfeknuderne, hvor de ophobes.
Forskere fra Institut for Sundhedstjenesteforskning og Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) samt Universitet i Helsinki har undersøgt, om det kan have helbredsmæssige konsekvenser.
Ved hjælp af data fra danske tvillingepar har de fundet, at tatoverede personer oftere får diagnosticeret hud- og lymfekræft sammenlignet med ikke-tatoverede.
Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Læs også: Disse små ændringer i din kost kan fjerne mikroplast fra din krop
Kan påvirke immunforsvaret
Lymfeknuderne er en vigtig del af immunforsvaret, da de hjælper med at bekæmpe infektioner og filtrere skadelige stoffer fra kroppen.
Når tatoveringsblæk trænger ind i huden, bliver en del af det optaget i lymfeknuderne.
Forskerne er særligt bekymrede for, at tatoveringsblæk kan fremkalde kronisk inflammation i lymfeknuderne, hvilket over tid kan føre til unormal cellevækst og øget risiko for kræft.
“Vi kan se, at blækpartiklerne samler sig i lymfeknuderne, og vi mistænker, at kroppen opfatter dem som et fremmedlegeme”, forklarer Henrik Frederiksen i pressemeddelelsen, der er overlæge i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og klinisk professor ved SDU.
Læs også: Usynlige faresignaler: Disse symptomer kan være tegn på en blodprop
“Det kan betyde, at immunforsvaret konstant forsøger at reagere på blækket, og vi ved endnu ikke, om denne vedvarende belastning kan svække lymfeknudernes funktion eller have andre sundhedsmæssige konsekvenser”.
Tvillingedata giver en unik mulighed
Studiet er baseret på data fra Den Danske Tvilling Tatoveringskohorte, hvor forskerne har oplysninger fra flere end 5.900 danske tvillinger.
Ved at sammenligne tatoveringsmønstre med kræftdiagnoser har de fundet en øget forekomst af både hud- og lymfekræft blandt tatoverede.
“Det helt unikke ved vores tilgang er, at vi kan sammenligne tvillingepar, hvor den ene har kræft, men hvor de ellers deler mange genetiske og miljømæssige faktorer”, siger Jacob von Bornemann Hjelmborg i pressemeddelelsen, der er professor i biostatistik ved SDU.
Læs også: Ny AI-teknologi kan redde liv: Opdager hjerteproblemer, før det er for sent
Størrelsen har betydning
Resultaterne viser, at sammenhængen mellem tatoveringer og kræft er tydeligst hos personer med store tatoveringer – defineret som større end en håndflade.
Raten for lymfekræft er næsten tre gange højere for gruppen med store tatoveringer sammenlignet med dem uden tatoveringer.
Denne rate tager højde for alder, tidspunktet for tatovering og hvor længe personerne er blevet fulgt i studiet.
En anden undersøgelse fra Den Danske Tvilling Tatoveringskohorte viser, at tatoveringer bliver stadig mere udbredte.
Læs også: 5 små ændringer, der kan styrke din hjerne for altid
Forskerne vurderer, at fire ud af ti kvinder og tre ud af ti mænd vil være tatoverede, når de fylder 25 år.
Sammenhængen mellem tatoveringer og lymfekræft er også set i et uafhængigt svensk studie fra 2024.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Kan du stå på ét ben? Sådan afslører din balance, hvor godt du ældes