De fleste forbinder kartofler med aftensmadens tilbehør eller måske en god gang kartoffelmos.
Men den beskedne knold har langt mere at byde på – især når det gælder bagværk.
I anledning af den internationale kartoffeldag fejrer vi kartoflen med en utraditionel, men forbløffende lækker opskrift: en sund kartoffelkage.
Sund kartoffelkage
Opskriften er til 8-10 personer.
Læs også: Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen
Ingredienser
- 300 g kogte, mosede kartofler (gerne melede)
- 3 æg
- 1 dl olivenolie eller rapsolie
- 100 g dadler uden sten (blødt op i varmt vand)
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemomme
- 1 tsk bagepulver
- 100 g mandelmel (eller blendede mandler)
- 50 g havregryn (blendede til mel)
- 1 spsk citronsaft
- Evt. et nip salt
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
- Mos kartoflerne grundigt, så der ikke er klumper. Du kan evt. bruge en stavblender.
- Blend de udblødte dadler sammen med æg og olie til en jævn masse.
- Bland kartoffelmosen i daddelmassen sammen med krydderier, vanilje og citronsaft.
- Rør mandelmel, havregrynsmel, bagepulver og salt i dejen.
- Hæld dejen i en smurt springform (ca. 20 cm i diameter).
- Bag kagen i 35-40 minutter, eller til en tandstik kommer ud ren.
- Lad kagen køle af, og server den evt. med en klat skyr eller lidt bær på toppen.
Læs også: Fejrer den internationale kartoffeldag med denne smagfulde fransk-inspirerede tærte