Når grillsæsonen banker på døren og bordet dækkes til havefest, er kartoffelsalaten ofte en uundværlig klassiker.
Den passer til det hele – fra grillede pølser og bøffer til laks og vegetarretter. Men én ting kan trække fornøjelsen ned: mayonnaise.
Den ellers trofaste følgesvend gør salaten tung og fed, og efterlader sjældent lyst til mere.
Derfor foreslår kokken Kathryne Taylor, kendt fra madbloggen Cookie and Kate, en smartere og lettere løsning – som ikke går på kompromis med den cremede konsistens.
Læs også: Grøn power bowl med quinoa, laks og tahindressing
Kartoffelsalat uden mayonnaise
Ingredienser
- 900 g små kartofler
- 2 fed hvidløg
- 3 stængler bladselleri
- 20 g bredbladet persille
- 20 g forårsløg
- 30 ml citronsaft
- 60 ml olivenolie
- 2 spsk dijonsennep
- 1 spsk havsalt
- 1 tsk sort peber
Fremgangsmåde
- Vask kartoflerne og skær dem i tern eller skiver – det forkorter kogetiden og sikrer, at de ikke bliver smattede i salaten.
- Hak hvidløg, selleri, persille og forårsløg groft og sæt til side.
- Kom kartoflerne i en stor gryde med en spiseskefuld salt og dæk dem med vand.
- Bring vandet i kog, skru derefter ned og lad dem simre i cirka 5 minutter, til de er møre.
- Når kartoflerne er klar, hæld vandet fra – men gem ca. 60 ml af det stivelsesholdige kogevand.
- I en foodprocessor (eller med piskeris), bland olivenolie, citronsaft, hvidløg, sort peber, dijonsennep, 5 g persille og 5 g forårsløg.
- Tilsæt det varme kogevand og blend eller pisk det hele til en jævn dressing.
- Kom kartoflerne i en stor skål og hæld dressingen over.
- Vend forsigtigt rundt, så alle kartoflerne bliver dækket. Lad salaten trække i 10 minutter, så kartoflerne kan suge smag.
- Pynt med resten af persillen og forårsløgene. Kartoffelsalaten smager bedst indenfor et par timer, men kan holde sig frisk i køleskabet i op til tre dage.
Artiklen er baseret på informationer fra Dagens.no.
Læs også: Få perfekte asparges hver gang – uden kogning og med en hemmelig ingrediens