Årsrapport: Så meget sprøjtegift er der i din mad!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ønsker du at undgå pesticidrester i din mad, så er det en god idé at vælge økologiske produkter, viser ny rapport.

Køber du æbler, pærer, jordbær og anden frugt, der er dyrket konventionelt med sprøjtegifte, så er der giftrester i 4 ud af hver 5 frugter (80 pct.).

Taler vi om grøntsager som kartofler, porrer, peberfrugter osv., så er det 2 ud af hver 5. indkøb (42 pct.), hvor du får sprøjtegifte med i købet. 

Så galt står det til med pesticider i din mad, hvis ikke du vælger økologisk. Det viser årets rapport Pesticidrester i fødevarer 2023 fra Fødevarestyrelsen.

Det skriver Gylle.dk i en pressemeddelelse.

Læs også: Den nålefri vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

Der er, som i de foregående år, fundet flere pesticidrester i frugt end i grøntsager.

Ligeledes er der også i 2023 hyppigere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager.

I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år.

Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.

Læs også: Nogle atleter undervurderer deres mad- og drikkevalg - gør du også?

LÆS OGSÅ: Sprøjtegift-skandale! Forbudte midler er stadig tilladt i Danmark

Direkte giftigt

Som en ringe trøst viser rapporten, at indholdet af pesticider holdt sig under maksimalgrænseværdien i 98 pct. af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og korn.

Det vil sige, at “kun” 2 procent af prøverne var direkte giftige.

I økologiske produkter blev der fundet pesticidrester under grænseværdierne i fem prøver, svarende til 2,3 procent af de undersøgte prøver.

Læs også: Bestemte fødevarer kan forstyrre virkningen af disse lægemidler

Enkelte af disse pesticider er tilladt i økologisk produktion.

Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad.

Ingen forbrugervejledning

For den forbruger, der gerne vil indtage så få rester af sprøjtegifte som muligt, er det et problem, at producenterne af frugt og grøntsager ikke har pligt til at varedeklarere deres forbrug af kemikalier.

De kan sprøjte løs uden at fortælle det til kunderne.

Læs også: Nyt forskningsprojekt kan ændre danskernes brødvaner

Kartofler er f.eks. en af de afgrøder, der sprøjtes allermest, nemlig op til 18 gange, men hverken Lammefjordskartofler eller nye kartofler fra Samsø deklareres, hvad angår anvendelsen af sprøjtegifte.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

LÆS OGSÅ: Svampe bliver fremtidens proteinkilde

Læs også: Er du blevet ramt af norovirus? Her er, hvad du bør gøre

Andre Artikler

Den nålefri vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

En mulig ny behandling for overvægt og type 2-diabetes nærmer sig godkendelse, vil det blive Ozempic 2.0?

Ny forskning: Skoldkopper kan kobles til blodpropper i hjernen hos børn

Ny dansk forskning peger på, at en almindelig børnesygdom i sjældne tilfælde kan påvirke hjernens blodkar og føre til alvorlige følger.

Nogle atleter undervurderer deres mad- og drikkevalg – gør du også?

Mange atleter arbejder minutiøst med træning og restitution, men et grundlæggende element bliver oftest undervurderet: Mad.

Hvorfor mange vågner klokken 4 ifølge søvneksperter

Tidlige opvågninger omkring klokken 4 kan skyldes en kombination af søvncyklus, hormonelle ændringer og daglige vaner, viser ny viden fra søvneksperter.

Den nålefri vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

En mulig ny behandling for overvægt og type 2-diabetes nærmer sig godkendelse, vil det blive Ozempic 2.0?

Ny forskning: Skoldkopper kan kobles til blodpropper i hjernen hos børn

Ny dansk forskning peger på, at en almindelig børnesygdom i sjældne tilfælde kan påvirke hjernens blodkar og føre til alvorlige følger.

Nogle atleter undervurderer deres mad- og drikkevalg – gør du også?

Mange atleter arbejder minutiøst med træning og restitution, men et grundlæggende element bliver oftest undervurderet: Mad.