Årsrapport: Så meget sprøjtegift er der i din mad!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ønsker du at undgå pesticidrester i din mad, så er det en god idé at vælge økologiske produkter, viser ny rapport.

Køber du æbler, pærer, jordbær og anden frugt, der er dyrket konventionelt med sprøjtegifte, så er der giftrester i 4 ud af hver 5 frugter (80 pct.).

Taler vi om grøntsager som kartofler, porrer, peberfrugter osv., så er det 2 ud af hver 5. indkøb (42 pct.), hvor du får sprøjtegifte med i købet. 

Så galt står det til med pesticider i din mad, hvis ikke du vælger økologisk. Det viser årets rapport Pesticidrester i fødevarer 2023 fra Fødevarestyrelsen.

Det skriver Gylle.dk i en pressemeddelelse.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Der er, som i de foregående år, fundet flere pesticidrester i frugt end i grøntsager.

Ligeledes er der også i 2023 hyppigere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager.

I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år.

Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

LÆS OGSÅ: Sprøjtegift-skandale! Forbudte midler er stadig tilladt i Danmark

Direkte giftigt

Som en ringe trøst viser rapporten, at indholdet af pesticider holdt sig under maksimalgrænseværdien i 98 pct. af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og korn.

Det vil sige, at “kun” 2 procent af prøverne var direkte giftige.

I økologiske produkter blev der fundet pesticidrester under grænseværdierne i fem prøver, svarende til 2,3 procent af de undersøgte prøver.

Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også

Enkelte af disse pesticider er tilladt i økologisk produktion.

Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad.

Ingen forbrugervejledning

For den forbruger, der gerne vil indtage så få rester af sprøjtegifte som muligt, er det et problem, at producenterne af frugt og grøntsager ikke har pligt til at varedeklarere deres forbrug af kemikalier.

De kan sprøjte løs uden at fortælle det til kunderne.

Læs også: Børns indtag af kunstige farvestoffer påvirker deres adfærd

Kartofler er f.eks. en af de afgrøder, der sprøjtes allermest, nemlig op til 18 gange, men hverken Lammefjordskartofler eller nye kartofler fra Samsø deklareres, hvad angår anvendelsen af sprøjtegifte.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

LÆS OGSÅ: Svampe bliver fremtidens proteinkilde

Læs også: Forskning peger på, at tidspunktet for din aftensmad påvirker kroppen

Andre Artikler

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.

Palliative plejer: Hvad mennesker oftest fortryder ved livets afslutning

Mennesker, der står ved livets afslutning, peger ofte på de samme valg og fravalg, når de ser tilbage på det liv, de har levet.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.