Risikoen for kræft
Forskning har vist, at allium grøntsager, såsom løg, indeholder stærke antioxidanter, der kan bekæmpe skadelige frie radikaler. En undersøgelse fra 2019 i Asia Pacific Journal of Clinical Oncology fandt, at personer, som ofte spiser allium grøntsager, har en 79% lavere risiko for tyktarmskræft sammenlignet med dem, der sjældent spiser løg.
Forskerne mener, at nogle stoffer i løg hæmmer kræftcellers vækst og mutation, hvilket kan forklare deres beskyttende effekt. Desuden bidrager løg med C-vitamin, som yderligere beskytter cellerne. Selvom eksperterne stadig forsker i løgs kræfthæmmende mekanismer, tyder meget på, at det lille løg kan gøre en forskel.
LÆS OGSÅ: Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese
Løgsuppe med gratineret Karl Johan
Ingredienser
- 6 løg
- 1 helt hvidløg
- 2-3 spsk. olie til ristning
- 30 g smør
- 1-2 tsk. sukker
- 3 dl tør hvidvin
- Salt og peber
- 1 spsk. hvedemel eller kartoffelmel
- 1¼ liter okse- eller grøntsagsbouillon
- 1 laurbærblad
- En håndfuld persille/persillestilke
- 2-3 timiankviste
- 2 spsk. soja
- 2 spsk. worcestershiresauce
- 1-2 dl af svampevandet
- 20 g tørret Karl Johan-svamp
- Smør og olie til stegning
- 160 g gruyere eller anden lagret ost
- Daggammelt brød
- Timian til pynt
Fremgangsmåde
- Pil løgene og skær dem i skiver. Halver hvidløget, og fordel løg og hvidløg på en bageplade med bagepapir. Dryp olie over, og rist ved 210 grader i ca. 1 time. Vend løgene halvvejs.
- Læg svampene i blød i vand, indtil de er bløde. Klem vandet ud, steg svampene i olie og smør, og krydr med salt og peber.
- Overfør de ristede løg til en stegepande med smør. Klem hvidløgene ud af skallerne, og tilsæt dem. Drys sukker over og steg under omrøring, til løgene er karamelliserede.
- Hæld hvidvinen over, og lad retten simre i 15-20 minutter, til vinen er reduceret. Smag til med salt og peber, og jævn med mel.
- Bland løgene med bouillon, tilsæt krydderurter, soja og worcestershiresauce, og lad suppen simre i 20-30 minutter. Fjern krydderurterne og øs suppen i skåle.
- Rist brødskiver og drys revet ost og stegte svampe på. Rist i ovnen, til osten er smeltet. Servér ostebrødet på suppen og pynt med timian.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, bogen ‘Vildt gode svampe’ af Anne Mæhlum og Medical News Today.
LÆS OGSÅ: Forebyg kræft: Prøv vegetarisk butter chicken
LÆS OGSÅ: Kaffe kan holde kræft på afstand