Is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is på landets hospitaler. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan lave ekstra næringsrige fødevarer.

Forestil dig en afdeling på et af landets hospitaler. Her ligger nogle af de svageste patienter indlagt. Forestil dig så, at det blev muligt for patienterne at få serveret en lækker is, der smager dejligt. Og som ovenikøbet er fyldt med proteiner, der hjælper dem til at bibeholde deres styrke – og får dem til at komme hurtigere ovenpå igen. Oveni hatten kommer proteinerne fra en ressource, som indtil nu kun har været forbeholdt køernes foder; nemlig kløvergræs.

Proteinrig is
Scenariet kan snart blive til virkelighed, hvis det står til projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen, skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2022 fik projektet tilskud på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ’Grønt udviklings- og demonstrationsprogram’ (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer. Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.

“Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs”, siger Vibeke Orlien.

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

Udfordringerne
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af, ja, græs.

Den første udfordring er allerede løst. Man er nemlig i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at vi, trods vores kun ene mave, faktisk kan fordøje det.

Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som projektet har arbejdet på at løse. 

Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden.

Den proteinrige planteis skal bl.a. serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi – fx patienter, der er indlagt på landets hospitaler.

Sådan laves isen

  1. Først udvindes græsproteinet.
  2. Dernæst blandes græsproteinet med de andre ingredienser og modnes i køleskabet.
  3. Massen fryses herefter i en ismaskine.
  4. Tilbage er den plantebaserede is.

Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.

LÆS OGSÅ: Undgå stress: Spis antioxidanter

LÆS OGSÅ: 12 lækre snacks, der holder dig mæt

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

Kan Wegovy afhjælpe andre sygdomme?

Kvinder med en speciel hormonforstyrrende lidelse, som oftest viser sig i den fødedygtige alder, kan muligvis have gavn af GLP-1-medicin, såsom Wegovy.

Ny forskning: Denne sygdom er undervurderet

Et studie viser, at 697 pr. 100.000 indbyggere i Danmark har epilepsi, heraf har 264 pr. 100.000 indbyggere epilepsi som følge af en skade på hjernen. Men internationalt tæller epilepsi efter hjerneskade ikke med i statistikkerne.

Overraskende effekt: Løgsuppe kan mindske risikoen for kræft

Løg er ikke bare en uundværlig ingrediens i mange retter, men de kan også spille en rolle i forebyggelsen af kræft. Denne lækre løgsuppe er en smagsoplevelse med lækkert fyld, som udelukkende vil gøre dig mere sund.

Disse 5 politiske tiltag skal være med til at forebygge overvægt

Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.

Kan Wegovy afhjælpe andre sygdomme?

Kvinder med en speciel hormonforstyrrende lidelse, som oftest viser sig i den fødedygtige alder, kan muligvis have gavn af GLP-1-medicin, såsom Wegovy.

Ny forskning: Denne sygdom er undervurderet

Et studie viser, at 697 pr. 100.000 indbyggere i Danmark har epilepsi, heraf har 264 pr. 100.000 indbyggere epilepsi som følge af en skade på hjernen. Men internationalt tæller epilepsi efter hjerneskade ikke med i statistikkerne.

Overraskende effekt: Løgsuppe kan mindske risikoen for kræft

Løg er ikke bare en uundværlig ingrediens i mange retter, men de kan også spille en rolle i forebyggelsen af kræft. Denne lækre løgsuppe er en smagsoplevelse med lækkert fyld, som udelukkende vil gøre dig mere sund.