Der er flere meget positive initiativer i aftalen om en sundhedsreform. De fleste var med i regeringens oprindelige udspil, men blandt de nye forbedringer bør det fremhæves, at der åbnes mulighed for, at private sundhedsleverandører kan drive sundheds- og omsorgspladser.
“Grundlæggende set bevarer man dog en struktur og opgavefordeling på sundhedsområdet, der de seneste fem år ikke har leveret varen på trods af massiv ressourcetilførsel. Aktiviteten på sygehusene er ikke steget tilsvarende, og ventelisterne er kommet tilbage. Alligevel går styringen af sygehussektoren fuldstændig under radaren i aftalen”, siger Karsten Bo Larsen i en pressemeddelelse fra CEPOS.
De 17 råd
Desuden løser man ikke snitfladeproblemerne ved bare at flytte dem til 17 nye sundhedsråd.
“Aftalen understøtter desværre, at sundhedsrådene bliver en kampplads, hvor kommuner og regioner slås med hinanden om penge og opgaver. Et slagsmål, hvor patienterne meget vel komme i klemme”, siger han.
LÆS OGSÅ: Ny reform skal revolutionere sundhedsvæsenet
Flere praktiserende læger
Det er positivt, at aftalen indeholder øget brug af økonomiske incitamenter til at løse problemerne med mangel på praktiserende læger i nogle dele af landet.
“Man kunne dog ønske sig, at regeringen og de øvrige partier bag aftalen havde været lige så modig på alle andre områder af sundhedssektoren”, siger Karsten Bo Larsen og fortsætter:
“Det kunne have givet danskerne markant flere og bedre sundhedsydelser, hvis man havde lavet en mere omfattende reform af organiseringen og den økonomiske styring af sundhedssektoren – fx ved at give borgerne endnu bedre muligheder for at vælge private hospitaler og klinikker”, siger han.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Dette er måske kilden til et længere liv