Hvert år bliver op mod 100.000 danskere syge af fødevarebårne sygdomme.
Konsekvenserne spænder fra ubehagelige maveinfektioner til alvorlige helbredsproblemer, som kan belaste både sundhedsvæsenet og den enkelte.
Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
Derfor er tiltag, der kan bidrage til fødevaresikkerheden og opklaringen af fødevarebårne sygdomsudbrud, kærkomne.
Hertil har Statens Serum Institut (SSI) netop modtaget en donation fra Sundhedsdonationer på fem millioner kroner til et nyt projekt.
LÆS OGSÅ: Nem guide: Sådan undgår du ultraforarbejdede fødevarer med smarte alternativer
Projektets brug af forbrugerdata
Hos personer, der er ramt af en maveinfektion, og som vil medvirke og give samtykke, vil projektet få adgang til banktransaktioner og kvitteringer fra fødevareindkøb.
På den måde kan SSI hurtigere og mere præcist identificere de problematiske fødevarer og spore smittekilden.
“Det er en unik mulighed for at kombinere moderne teknologi og dataanalyse til gavn for folkesundheden. Når vi kan se præcist, hvilke fødevarer de syge har købt, vil vi fx blive bedre til hurtigt at finde smittekilden, når der opstår fødevarebårne sygdomsudbrud”, siger Steen Ethelberg, som er professor og sektionsleder på SSI samt leder af det nye projekt.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
LÆS OGSÅ: Ny forskning: Disse fødevarer kan reducere risikoen for fedtlever