4 grunde til at kigge efter Nøglehullet i supermarkedet

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Nøglehullet guider dig til bedre valg – her er fire gode grunde til at kigge efter det grønne mærke.

Nøglehullet kan være din bedste ven i supermarkedet. Alligevel overser næsten halvdelen af os det velkendte mærke, når vi handler.

Men hvorfor gå glip af en let genvej til sundere madvaner?

Her er fire gode grunde til, at du bør holde øje med Nøglehullet næste gang, du fylder indkøbskurven.

Et nemt valg i en travl hverdag

At vælge sunde fødevarer kan være en udfordring. Supermarkedernes hylder bugner af produkter, og det er ikke altid let at gennemskue, hvilke der reelt er de bedste for kroppen.

Læs også: Derfor bør du ikke tage jern og calcium på samme tid

Derfor blev Nøglehullet introduceret – et simpelt mærke, der hjælper forbrugerne med at træffe sundere valg uden at skulle nærlæse varedeklarationer.

Men selvom Nøglehullet har eksisteret i mange år, viser en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, at 43 procent af danskerne overser det, når de handler.

Det er en skam, fordi hvis du vælger produkter med Nøglehullet, kan du skære ned på fedt, sukker og salt – og samtidig få flere kostfibre.

Her er fire gode grunde til at gøre Nøglehullet til en fast del af din indkøbsrutine.

Læs også: Så længe holder dine rester sig i køleskabet

1. Mindre fedt uden at miste smagen

Fedtholdige fødevarer er en stor del af den danske kost, men for meget fedt – særligt det usunde mættede fedt – kan øge risikoen for livsstilssygdomme.

Når du vælger fødevarer med Nøglehullet, er du sikret, at fedtindholdet er på et fornuftigt niveau for den pågældende varekategori.

Faktisk viser forskning fra DTU Fødevareinstituttet, at et konsekvent valg af Nøglehulsmærkede produkter kan reducere dit daglige fedtindtag med op til 9 procent.

2. Skær ned på sukkeret

Sukker findes i mange produkter – ofte også i dem, hvor vi mindst venter det.

Læs også: Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Selvom sukker i små mængder ikke er skadeligt, kan et for stort indtag øge risikoen for overvægt og livsstilssygdomme.

Med Nøglehullet kan du nemt identificere de produkter, der har et lavere sukkerindhold.

Du finder for eksempel ikke Nøglehullet på slik og sodavand, fordi disse produkter ikke bidrager med væsentlige næringsstoffer.

Men vælger du Nøglehulsmærkede alternativer til brød, yoghurt eller morgenmadsprodukter, kan du reducere dit sukkerindtag uden at miste den gode smag.

Læs også: 10 diætister deler deres frokostfavoritter

3. Mindre salt

Salt er en vigtig smagsgiver, men de fleste danskere får alt for meget af det.

Ifølge anbefalingerne bør vi ikke indtage mere end 5-6 gram salt dagligt, men realiteten er, at ni ud af ti danskere får for meget.

Det kan have konsekvenser for helbredet, da et højt saltindtag kan føre til forhøjet blodtryk og øge risikoen for hjertekarsygdomme.

DTU Fødevareinstituttets forskning viser, at hvis du vælger Nøglehulsmærkede produkter, kan du reducere dit saltindtag med op til 1 gram om dagen.

Læs også: Et glas kirsebærjuice kan forbedre din nattesøvn, ifølge diætister

4. Flere kostfibre

Kostfibre er afgørende for en sund fordøjelse, og de hjælper samtidig med at holde dig mæt i længere tid.

Nøglehulsmærkede produkter indenfor brød, mel, gryn, ris og pasta har ofte et højere indhold af fuldkorn og kostfibre sammenlignet med ikke-mærkede alternativer.

Ved at vælge disse produkter kan du forbedre din fordøjelse og samtidig få en længerevarende mæthed, der kan hjælpe med at holde usunde fristelser på afstand.

Et skridt tættere på et sundere Danmark

Fødevarestyrelsen og Fødevarepartnerskabet arbejder løbende på at øge kendskabet til Nøglehullet og gøre det nemmere for danskerne at vælge sundere fødevarer.

Gennem kampagner i butikker, tilbudsaviser og sociale medier er målet at gøre sund mad til et naturligt valg i hverdagen.

Næste gang du er ude at handle, så kig efter det lille grønne mærke. Det er en enkel, men effektiv måde at gøre din kost sundere.

Artiklen er baseret på informationer fra Fødevarestyrelsen.

Andre Artikler

Derfor bør du ikke tage jern og calcium på samme tid

Tager du jern og calcium på samme tid, kan det påvirke, hvor effektivt kroppen optager begge næringsstoffer.For...

Patienter stopper ofte behandlingen med antibiotika for tidligt, advarer læger

Antibiotika har reddet millioner af liv, men misbrug af lægemidlerne truer nu med at gøre dem ineffektive. Eksperter...

Så længe holder dine rester sig i køleskabet

Mange smider mad ud, fordi de er usikre på, hvor længe rester kan holde sig.Ifølge direktør og...

Disse otte sunde vaner kan beskytte diabetikere mod demens

En ny undersøgelse, som blev præsenteret på American Heart Association’s (AHA) Scientific Sessions 2025 peger på, at personer med...

Derfor bør du ikke tage jern og calcium på samme tid

Tager du jern og calcium på samme tid, kan det påvirke, hvor effektivt kroppen optager begge næringsstoffer.For...

Patienter stopper ofte behandlingen med antibiotika for tidligt, advarer læger

Antibiotika har reddet millioner af liv, men misbrug af lægemidlerne truer nu med at gøre dem ineffektive. Eksperter...

Så længe holder dine rester sig i køleskabet

Mange smider mad ud, fordi de er usikre på, hvor længe rester kan holde sig.Ifølge direktør og...