Dette populære sødemiddel kan skade din hjerne og blodkar

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning peger på, at bare én enkelt dosis kan sætte dit helbred på spil.

Det er et populært sødestof uden kalorier, som har været godkendt i USA siden 2001.

Mange ser det som en sund erstatning for sukker, især hvis man gerne vil tabe sig eller holde blodsukkeret i skak.

Men nu tyder noget på, at det søde alternativ måske ikke er så uskyldigt, som det ser ud.

En enkelt dåse gør en forskel

Erythritol er et navn, der måske ikke siger dig så meget. Men hvis du har drukket en sukkerfri energidrik, spist keto-snacks eller tygget sukkerfrit tyggegummi, har du sandsynligvis indtaget det.

Læs også: Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Et nyt studie har undersøgt, hvad der sker med menneskelige hjerneblodkarceller, når de udsættes for erythritol.

Forskerne brugte samme mængde som i en enkelt sukkerfri drik – og lod cellerne være i væsken i tre timer.

Cellerne viste tegn på markant øget oxidativt stress. Det betyder, at de blev bombarderet med skadelige molekyler, som kroppen kæmper for at beskytte sig imod.

Derudover producerede cellerne mindre af stoffet nitrogenoxid – en vigtig komponent, der får blodkarrene til at slappe af og sikre god blodgennemstrømning.

Læs også: Spis dig sund i efteråret med disse undervurderede råvarer

Når det falder, øges risikoen for blodpropper og slagtilfælde.

Eksperterne advarer

Forskerne bag studiet advarer nu mod hyppigt indtag af erythritol – særligt for personer med risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge eksperterne er dette et tidligt tegn på potentielle skader på både hjerne og kredsløb.

Selvom forsøget er lavet i laboratoriet og ikke direkte på mennesker, bekræfter det, hvad tidligere kliniske undersøgelser har vist.

Læs også: Disse typer medicin kan skade dit hjerte

Et højt indhold af erythritol i blodet er koblet til øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

I stedet peger eksperterne på mere naturlige alternativer som stevia og monk fruit, der ikke ser ud til at have samme skadelige effekter.

Men den bedste løsning er ifølge forskerne at skrue ned for sød smag generelt og vælge uforarbejdede fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: En tidlig morgenmad kan forlænge din levetid

Læs også: Drik dig til en fladere mave: Naturligt, nemt og hurtigt

Andre Artikler

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.

Spis dig sund i efteråret med disse undervurderede råvarer

Efteråret byder på meget mere end græskar og kartofler.Når vejret bliver køligere, kommer nye frugter og grøntsager...

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.

Din IQ kan afgøre, hvor godt du hører i støjende omgivelser

Mange tror, at svært ved at høre i støj skyldes problemer med ørerne – men ny forskning peger...

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.

Spis dig sund i efteråret med disse undervurderede råvarer

Efteråret byder på meget mere end græskar og kartofler.Når vejret bliver køligere, kommer nye frugter og grøntsager...

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.