Bør du egentlig tømme elkedlen – eller kan vandet koges igen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange lader vandet stå i elkedlen mellem hver gang. Men hvor sikkert er det egentlig at koge det samme vand flere gange?

Det er en vane for mange, at når vandet fra sidste kop te stadigvæk står i kogeren, så trykket man bare på knappen igen.

Vandet ser rent ud, lugter ikke og koger hurtigt. Umiddelbart virker det ufarligt.

Mikroorganismer dør jo ved kogning, og dermed bliver vandet faktisk mere hygiejnisk.

Forskere understreger, at der ikke sker noget farligt rent mikrobiologisk, når man genkoger vand. Men der sker noget andet.

Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Vand er ikke bare vand

Professor Hans Peter Heinrich Arp fra NTNU minder om, at drikkevand altid indeholder mere end blot H₂O.

Der findes små mængder mineraler som kalk, jernoxider og fluorid.

Disse sporstoffer er ikke skadelige i sig selv, men når vandet gentagne gange opvarmes, fordamper en del af det, og koncentrationen af mineraler øges.

Det kan give hvide, brune eller mørke aflejringer i bunden af elkedlen og i visse tilfælde ændre smagen.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling

Forsker Christian Vogelsang fra Norsk institutt for vannforskning forklarer, at kogt vand mister ilt.

Mindre ilt gør vandet fladere i smagen og kan påvirke, hvordan te og kaffe frigiver aroma. Vandet optager ilt igen, men kun langsomt, især hvis det stadig er varmt.

Efter gentagne opkog bliver resultatet derfor et vand, der er mindre friskt og mere metallisk i smagen.

Den virkelige bekymring

Hvis det blot handlede om smag og kalk, ville problemet være lille. Men kemikerne peger på en anden faktor, der kan have større betydning: materialet i selve elkedlen.

Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner

Hans Peter Heinrich Arp forklarer, at gentagen opvarmning i plastkedler kan føre til udvaskning af kemiske stoffer fra plasten.

Hvor meget der frigives, afhænger af plastens kvalitet, men undersøgelser viser, at varm væske generelt øger mængden af mikroplast og tilsætningsstoffer, der ender i drikkevandet.

Selvom forskningen endnu ikke viser klare helseeffekter, vurderer eksperterne, at det er klogt at bruge en elkedel af metal fremfor plast, hvis man ofte koger vandet flere gange.

Det er ikke sundhedsfarligt at genkoge vand i sig selv, men alt afhænger af, hvad elkedlen er lavet af.

Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.

Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Andre Artikler

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.

Mange danskere måler blodtrykket forkert — sådan gør du det rigtigt

Selv små fejl i måden du måler dit blodtryk på, kan få tallene til at se farligere ud, end de egentlig er.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.