Det er en vane for mange, at når vandet fra sidste kop te stadigvæk står i kogeren, så trykket man bare på knappen igen.
Vandet ser rent ud, lugter ikke og koger hurtigt. Umiddelbart virker det ufarligt.
Mikroorganismer dør jo ved kogning, og dermed bliver vandet faktisk mere hygiejnisk.
Forskere understreger, at der ikke sker noget farligt rent mikrobiologisk, når man genkoger vand. Men der sker noget andet.
Læs også: Kan du stole på de sundhedsråd, influencere lover dig?
Vand er ikke bare vand
Professor Hans Peter Heinrich Arp fra NTNU minder om, at drikkevand altid indeholder mere end blot H₂O.
Der findes små mængder mineraler som kalk, jernoxider og fluorid.
Disse sporstoffer er ikke skadelige i sig selv, men når vandet gentagne gange opvarmes, fordamper en del af det, og koncentrationen af mineraler øges.
Det kan give hvide, brune eller mørke aflejringer i bunden af elkedlen og i visse tilfælde ændre smagen.
Læs også: Bekymrede eksperter: Denne type mælk kan skade din sundhed
Forsker Christian Vogelsang fra Norsk institutt for vannforskning forklarer, at kogt vand mister ilt.
Mindre ilt gør vandet fladere i smagen og kan påvirke, hvordan te og kaffe frigiver aroma. Vandet optager ilt igen, men kun langsomt, især hvis det stadig er varmt.
Efter gentagne opkog bliver resultatet derfor et vand, der er mindre friskt og mere metallisk i smagen.
Den virkelige bekymring
Hvis det blot handlede om smag og kalk, ville problemet være lille. Men kemikerne peger på en anden faktor, der kan have større betydning: materialet i selve elkedlen.
Læs også: Du har spist det i årevis – men de færreste ved, hvad parmesan egentlig indeholder
Hans Peter Heinrich Arp forklarer, at gentagen opvarmning i plastkedler kan føre til udvaskning af kemiske stoffer fra plasten.
Hvor meget der frigives, afhænger af plastens kvalitet, men undersøgelser viser, at varm væske generelt øger mængden af mikroplast og tilsætningsstoffer, der ender i drikkevandet.
Selvom forskningen endnu ikke viser klare helseeffekter, vurderer eksperterne, at det er klogt at bruge en elkedel af metal fremfor plast, hvis man ofte koger vandet flere gange.
Det er ikke sundhedsfarligt at genkoge vand i sig selv, men alt afhænger af, hvad elkedlen er lavet af.
Læs også: Disse almindelige krydderier kan forstyrre din medicin
Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.
Læs også: Disse 5 ting bør du altid gøre før din første kop kaffe