Prischokket møder allerede mange ved frysedisken. Ifølge TV2 Nord koster importerede ænder ofte omkring 100 kroner, mens en dansk økologisk and kan ligge på cirka 600 kroner.
Flere kunder, som TV 2 Nord har interviewet, fortæller, at deres budget ikke kan følge med, selvom de gerne ville købe dansk.
Det kan ses i supermarkederne, hvor Meny i Skalborg slet ikke har fået tilbudt danske ænder i år.
Købmand Anders Mogensen forklarer overfor TV2 Nord, at pris og tilgængelighed styrer udvalget.
Læs også: Studier peger på, at blåbær kan mindske risikoen for leverskader
Markedets forskydning
Ifølge TV2 Nords gennemgang af tal fra Landbrug og Fødevarer har produktionen i Danmark ændret sig markant.
I 2017 blev der slagtet næsten 600.000 danske ænder, mens i 2024 lå antallet under 40.000.
Den reduktion betyder, at udenlandske varer i dag dominerer markedet, blandt andet fordi korte opdrætstider i Polen og Ungarn giver lavere priser.
Det har gjort den danske and til et nicheprodukt, som færre har adgang til.
Læs også: Nyt lægemiddel kan støtte vægttab uden de velkendte GLP-1-bivirkninger
Samtidig viser TV2 Nords rundtur blandt supermarkeder, at udvalget stort set består af importvarer, hvilket understreger, hvor tydeligt forskydningen slår igennem i detailleddet.
Producentens advarsel
TV2 Nord har interviewet producenten Peter Nielsen, som leverer en betydelig del af landets tilbageværende danske ænder.
Han peger på, at afgifter og produktionsomkostninger gør det vanskeligt at konkurrere og udtrykker bekymring for de langsigtede konsekvenser.
“Hvis vi udfaser det hele, har vi ingen fødevareproduktion i Danmark, og så kan det gå hen og blive sådan, at fødevare er et våben”, forklarer han til TV 2 Nord.
Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket
Ifølge Peter Nielsen kan fortsat faldende efterspørgsel udfordre dansk fødevareproduktion og derved øge afhængigheden af import.
Kilder: TV2 Nord.
Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling