Dette populære sødemiddel kan skade din hjerne og blodkar

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning peger på, at bare én enkelt dosis kan sætte dit helbred på spil.

Det er et populært sødestof uden kalorier, som har været godkendt i USA siden 2001.

Mange ser det som en sund erstatning for sukker, især hvis man gerne vil tabe sig eller holde blodsukkeret i skak.

Men nu tyder noget på, at det søde alternativ måske ikke er så uskyldigt, som det ser ud.

En enkelt dåse gør en forskel

Erythritol er et navn, der måske ikke siger dig så meget. Men hvis du har drukket en sukkerfri energidrik, spist keto-snacks eller tygget sukkerfrit tyggegummi, har du sandsynligvis indtaget det.

Læs også: Derfor bliver din mave større med alderen

Et nyt studie har undersøgt, hvad der sker med menneskelige hjerneblodkarceller, når de udsættes for erythritol.

Forskerne brugte samme mængde som i en enkelt sukkerfri drik – og lod cellerne være i væsken i tre timer.

Cellerne viste tegn på markant øget oxidativt stress. Det betyder, at de blev bombarderet med skadelige molekyler, som kroppen kæmper for at beskytte sig imod.

Derudover producerede cellerne mindre af stoffet nitrogenoxid – en vigtig komponent, der får blodkarrene til at slappe af og sikre god blodgennemstrømning.

Læs også: Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen

Når det falder, øges risikoen for blodpropper og slagtilfælde.

Eksperterne advarer

Forskerne bag studiet advarer nu mod hyppigt indtag af erythritol – særligt for personer med risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge eksperterne er dette et tidligt tegn på potentielle skader på både hjerne og kredsløb.

Selvom forsøget er lavet i laboratoriet og ikke direkte på mennesker, bekræfter det, hvad tidligere kliniske undersøgelser har vist.

Læs også: Pas på! Denne populære grill-vane kan skade dit helbred

Et højt indhold af erythritol i blodet er koblet til øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

I stedet peger eksperterne på mere naturlige alternativer som stevia og monk fruit, der ikke ser ud til at have samme skadelige effekter.

Men den bedste løsning er ifølge forskerne at skrue ned for sød smag generelt og vælge uforarbejdede fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: Forskere opdagede utilsigtet slankemiddel i ældgammel plante

Læs også: Denne almindelig grøntsag kan dæmpe depression

Andre Artikler

International kartoffeldag: Sådan bager du en lækker og sund kage med kartofler

Denne opskrift på kartoffelkage forvandler en hverdagsgrøntsag til en saftig, sund og velsmagende dessert, der både overrasker og imponerer.

Derfor bliver din mave større med alderen

Forskere har nu afsløret en overraskende årsag til, at taljemålet vokser år efter år - og det handler hverken om kalorier eller dovenskab.

Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen

Når sukkertrangen melder sig, er det nemt at række ud efter slikskålen.Men der findes faktisk mange søde...

Pas på! Denne populære grill-vane kan skade dit helbred

Du bruger det sikkert hver sommer uden at tænke over det. Men nu advarer eksperterne mod en populær grillvane.

International kartoffeldag: Sådan bager du en lækker og sund kage med kartofler

Denne opskrift på kartoffelkage forvandler en hverdagsgrøntsag til en saftig, sund og velsmagende dessert, der både overrasker og imponerer.

Derfor bliver din mave større med alderen

Forskere har nu afsløret en overraskende årsag til, at taljemålet vokser år efter år - og det handler hverken om kalorier eller dovenskab.

Lyst til noget sødt? Disse sunde alternativer slår slikskålen

Når sukkertrangen melder sig, er det nemt at række ud efter slikskålen.Men der findes faktisk mange søde...