Flymad afsløret: Derfor kan du føle dig oppustet og træt efter rejsen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Det ser uskyldigt ud, men maden i flyet kan have overraskende konsekvenser for din krop.

Det virker som en nem løsning: et varmt måltid serveret direkte til sædet midt over skyerne. Men bag den praktiske service gemmer der sig noget, de færreste passagerer er klar over – og som læger og eksperter nu advarer kraftigt imod.

Hvad flyselskaberne ikke fortæller dig om maden, du får serveret i luften

Vi har alle prøvet det: Flyet når marchhøjde, og du begynder at kunne dufte den karakteristiske aroma af opvarmet mad, som skubber sig frem fra køkkenet i bagenden af kabinen.

Det føles næsten hyggeligt. Men hvor mange tænker egentlig over, hvad det er, vi sætter tænderne i?

For selvom det er nemt og bekvemt at spise ombord, viser ny forskning og ekspertudtalelser, at det måske ikke er det smarteste valg – hverken for din sundhed, fordøjelse eller blodsukkerbalance.

Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Derfor er flymad ikke som almindelig mad

Mad smager anderledes i 10.000 meters højde, og det er ikke en myte. Ifølge forskning fra Fraunhofer Institute for Building Physics i Tyskland mister vi op mod 30 % af vores smagssans ombord – særligt evnen til at smage sødt og salt.

Det skyldes den tørre luft og det lavere tryk i kabinen, som påvirker vores næseslimhinder og dermed vores smagsløg.

For at kompensere tilsætter flykøkkener store mængder salt, sukker og smagsforstærkere som umami.

Umami er kendt som den “femte smag” og findes blandt andet i tomater og svampe – og det er denne smag, der stadig kan trænge igennem, selv under trykreducerede forhold.

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Men det betyder også, at mange flymåltider bliver overbearbejdede for at smage af noget som helst. Og det har konsekvenser.

Eksperterne slår alarm

To af Storbritanniens mest fremtrædende sundhedsprofiler, Dr. Rangan Chatterjee og kirurg Dr. Darshan Shah, har i fællesskab løftet sløret for nogle af de mindre appetitlige detaljer bag flymad. De peger blandt andet på:

  • Kraftige blodsukkerudsving efter måltiderne
  • Tilsætning af konserveringsmidler og stabilisatorer
  • Øget mængde salt og raffinerede kulhydrater
  • Lavt indhold af kostfibre og næring

Faktisk vælger nogle sundhedsprofessionelle bevidst at faste under flyrejser netop for at undgå de negative effekter, som måltiderne kan have på kroppen.

Ifølge Prima Magazine er måltiderne ombord ofte ultraforarbejdede og med lav næringsværdi – hvilket kan forværre fordøjelsesbesvær, oppustethed og træthed.

Læs også: Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

Er der alternativer?

Heldigvis betyder det ikke, at du er dømt til at sulte over Atlanterhavet. Mange rutinerede rejsende forbereder sig på forhånd og tager deres egen mad med.

Det kan være simple, nærende snacks som nødder, grøntsagsstænger, proteinbarer eller små måltider, der holder sig godt uden køling.

Et par hurtige tips:

  • Undgå mad med stærk lugt af hensyn til dine medpassagerer
  • Pak i gennemsigtige poser for nemmere sikkerhedskontrol
  • Husk væskereglerne – ingen flydende fødevarer over 100 ml

Langt de fleste flyselskaber tillader medbragt mad, så længe det overholder sikkerhedsreglerne. Og på længere ture, hvor fastemuligheden ikke er ideel, kan en lille, næringsrig madpakke være guld værd for både energi og fordøjelse.

Læs også: Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Din sundhed starter allerede ved boarding

Det handler i sidste ende om bevidsthed. Mange vælger at spise flymad, fordi det er bekvemt – og fordi man måske antager, at det er en del af oplevelsen.

Men med stigende fokus på kost, helbred og langvarig trivsel, er det værd at overveje alternativer.

For hvis du allerede føler dig tung og træt, når flyet lander, kan forklaringen måske ligge på den plastikbakke, du takkede ja til tre timer tidligere.

Artiklen er baseret på informationer fra CNN

Læs også: Ny forskning: Middelhavskosten kan sænke blodtrykket – selv hos risikogrupper

Andre Artikler

Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Det er er både nemt og energibesparende at varme rester hurtigt i mikrobølgeovnen.Men forskere har opdaget, at der...

87-årig mand døde under scanning: Forskere ved nu hvad der kan ske når man dør

Et hjerteanfald under en hjernescanning gav forskere et sjældent indblik i, hvad der måske sker i hjernen, når livet ebber ud.

Det vigtigste skridt mod en flad mave, du måske har overset

Mange ønsker at slippe af med mavefedt, men det kræver først, at du håndterer en vigtig detalje.

Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Måske har du overvejet det. En nem vej til vægttab. En sprøjte, en pille, et hurtigt fix. Og...

Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Det er er både nemt og energibesparende at varme rester hurtigt i mikrobølgeovnen.Men forskere har opdaget, at der...

87-årig mand døde under scanning: Forskere ved nu hvad der kan ske når man dør

Et hjerteanfald under en hjernescanning gav forskere et sjældent indblik i, hvad der måske sker i hjernen, når livet ebber ud.

Det vigtigste skridt mod en flad mave, du måske har overset

Mange ønsker at slippe af med mavefedt, men det kræver først, at du håndterer en vigtig detalje.