En ny befolkningsundersøgelse fra Bælgfrugtspartnerskabet viser, at mere end halvdelen af danskerne gerne vil have flere bælgfrugter på menuen.
Sundhed, klima og økonomi er stærke motivationsfaktorer, men en stor udfordring er manglen på opskrifter og inspiration fra dagligvarebutikker og spisesteder.
Danskerne vil spise flere bælgfrugter

Over halvdelen af danskerne – og hele 64 % af børnefamilierne – ønsker at øge deres forbrug af bælgfrugter i løbet af det næste år.
Mangel på inspiration er en udfordring

33 % af danskerne kender ingen eller kun få opskrifter med bælgfrugter, hvilket hæmmer deres forbrug.
Læs også: Derfor bør du altid have hibiscus i køkkenet – eksperter afslører alle fordelene
De unge fører an

49 % af de 16-25-årige spiser bælgfrugter ugentligt, mens tallet kun er 32 % blandt danskere over 65 år.
Sundhed er den største motivation

88 % af danskerne angiver sundhed som den primære grund til at spise flere bælgfrugter, mens 65 % nævner mæthed og 58 % klimafordele.
Butikker og restauranter halter bagefter

Kun 14 % af danskerne oplever, at dagligvarebutikker inspirerer dem til at spise flere bælgfrugter, og kun 16 % føler sig inspireret af restauranter og caféer.
Chili sin carne topper listen

De mest populære retter med bælgfrugter blandt danskerne er chili sin carne, dahl og grøntsagslasagne.
Læs også: Sådan spiser du dig til en stærkere lever
Bælgfrugter er et klimavenligt alternativ

Produktionen af 1 kg kidneybønner udleder kun 1,2 kg CO₂e, mens 1 kg oksekød udleder hele 75 kg CO₂e.
Salget af bælgfrugter er stigende

Siden 2010 er salget af bælgfrugter i Danmark fordoblet, ifølge Fødevareministeriets tal.
Danskerne spiser for lidt bælgfrugter

På trods af de positive tendenser spiser danskerne i gennemsnit kun 2-3 gram bælgfrugter om dagen – langt fra de anbefalede 100 gram.
Partnerskabet vil øge kendskabet

Bælgfrugtspartnerskabet vil i det kommende år arbejde på at udvikle flere produkter og opskrifter for at gøre bælgfrugter mere tilgængelige i danskernes hverdag.
Læs også: Kan stærk mad gavne din tarm – eller gøre skade? Her er hvad forskningen siger
Artiklen er baseret på informationer fra Tænketanken Frejs pressemeddelelse.
Læs også: Disse 3 fødevarer bør alle over 50 spise for at bevare muskelmasse