Sådan booster du din tarmflora med en simpel kostændring

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne simple ændring på din tallerken kan være nøglen til en sund tarm – uden at du behøver droppe kød.

Ny forskning afslører, at variation i din kost er en af de stærkeste faktorer for en sund tarmflora.

En omfattende undersøgelse, offentliggjort i Nature Microbiology, viser, at jo flere plantebaserede fødevarer du spiser, desto flere gavnlige bakterier trives i din tarm – uanset om du er veganer, vegetar eller kødspiser.

De gavner din tarmflora

Forskere undersøgte mere end 21.000 menneskers kostvaner i USA, Storbritannien og Italien.

Ved hjælp af DNA-analyse af deres afføringsprøver fandt de en tydelig sammenhæng.

Læs også: Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn gav en større forekomst af “gode” tarmbakterier, som kan sænke blodtryk og kolesterol samt reducere inflammation.

Veganere havde flest af disse gavnlige bakterier, mens personer, der spiste rødt kød jævnligt, havde en højere andel af bakterier forbundet med tarmbetændelse og endda tyktarmskræft.

Men selv kødspisere, der samtidig spiste mange planter, havde en sund tarmflora, hvilket tyder på, at de sunde bakterier fra planter kan modvirke nogle af de negative effekter fra kød.

Derfor er variation nøglen

Tænk på din tarmflora som en have – forskellige bakterier trives på forskellige næringsstoffer.

Læs også: Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Hvis du kun spiser den samme type grøntsager hver dag, fodrer du kun en lille del af dine gavnlige mikrober.

En varieret kost med forskellige frugter, grøntsager, nødder og fuldkorn giver dine tarmbakterier de bedste betingelser for at blomstre.

Sådan spiser du dig til en sundere tarm

For at styrke din tarmflora behøver du ikke droppe kød, men fokuser på variation:

  • Spis mindst 30 forskellige plantebaserede fødevarer om ugen
  • Skift mellem forskellige grøntsager, frugter og kornprodukter
  • Begræns indtaget af rødt og forarbejdet kød
  • Tilføj fermenterede fødevarer som yoghurt og surkål for ekstra probiotika

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Nyt studie: Danskerne drikker langt flere energidrik end resten af Vesteuropa

Læs også: Diætister: Sådan bevarer du sunde vaner gennem julen

Andre Artikler

Depressive symptomer kan øge demensrisikoen med op mod 50 procent

Seks symptomer midt i livet kan få større betydning for demens, end man hidtil har troet.

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.

Ny forskning peger på en kønsforskel i evnen til at aflæse sygdomstegn i ansigter

Vi lægger ofte mærke til, når nogen ikke ser helt raske ud. Ny forskning viser, at denne evne mestres forskelligt imellem kønnene.

Depressive symptomer kan øge demensrisikoen med op mod 50 procent

Seks symptomer midt i livet kan få større betydning for demens, end man hidtil har troet.

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.