Sådan booster du din tarmflora med en simpel kostændring

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne simple ændring på din tallerken kan være nøglen til en sund tarm – uden at du behøver droppe kød.

Ny forskning afslører, at variation i din kost er en af de stærkeste faktorer for en sund tarmflora.

En omfattende undersøgelse, offentliggjort i Nature Microbiology, viser, at jo flere plantebaserede fødevarer du spiser, desto flere gavnlige bakterier trives i din tarm – uanset om du er veganer, vegetar eller kødspiser.

De gavner din tarmflora

Forskere undersøgte mere end 21.000 menneskers kostvaner i USA, Storbritannien og Italien.

Ved hjælp af DNA-analyse af deres afføringsprøver fandt de en tydelig sammenhæng.

Læs også: Jerntilskud tilbagekaldes: For højt indhold for voksne

En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn gav en større forekomst af “gode” tarmbakterier, som kan sænke blodtryk og kolesterol samt reducere inflammation.

Veganere havde flest af disse gavnlige bakterier, mens personer, der spiste rødt kød jævnligt, havde en højere andel af bakterier forbundet med tarmbetændelse og endda tyktarmskræft.

Men selv kødspisere, der samtidig spiste mange planter, havde en sund tarmflora, hvilket tyder på, at de sunde bakterier fra planter kan modvirke nogle af de negative effekter fra kød.

Derfor er variation nøglen

Tænk på din tarmflora som en have – forskellige bakterier trives på forskellige næringsstoffer.

Læs også: Sådan kan grønne bladgrøntsager påvirke din medicin

Hvis du kun spiser den samme type grøntsager hver dag, fodrer du kun en lille del af dine gavnlige mikrober.

En varieret kost med forskellige frugter, grøntsager, nødder og fuldkorn giver dine tarmbakterier de bedste betingelser for at blomstre.

Sådan spiser du dig til en sundere tarm

For at styrke din tarmflora behøver du ikke droppe kød, men fokuser på variation:

  • Spis mindst 30 forskellige plantebaserede fødevarer om ugen
  • Skift mellem forskellige grøntsager, frugter og kornprodukter
  • Begræns indtaget af rødt og forarbejdet kød
  • Tilføj fermenterede fødevarer som yoghurt og surkål for ekstra probiotika

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Studie peger på forskelle i knoglerne hos te- og kaffedrikkere

Læs også: Nyt forsøg: Kaloriefattig kost får abehjerner til at ældes langsommere

Andre Artikler

Tidlige tegn på kræft i næse og bihuler

Vedvarende og tilsyneladende harmløse symptomer i næse og bihuler kan i sjældne tilfælde være de første signaler på en alvorlig sygdom.

Jerntilskud tilbagekaldes: For højt indhold for voksne

Et kendt kosttilskud er blevet fjernet fra hylderne, da indholdet udgør en sundhedsrisiko.

Sådan kan grønne bladgrøntsager påvirke din medicin

Mange mennesker på blodfortyndende medicin tror, at så længe de spiser “sundt”, er der ingen problemer. Det er ofte her, at overraskelsen opstår.

Forskning afslører, at nedsat hørelse kan øge risikoen for demens

Ny forskning viser, at en udbredt helbredsudfordring kan spille en langt større rolle for demens, end mange er klar over.

Tidlige tegn på kræft i næse og bihuler

Vedvarende og tilsyneladende harmløse symptomer i næse og bihuler kan i sjældne tilfælde være de første signaler på en alvorlig sygdom.

Jerntilskud tilbagekaldes: For højt indhold for voksne

Et kendt kosttilskud er blevet fjernet fra hylderne, da indholdet udgør en sundhedsrisiko.

Sådan kan grønne bladgrøntsager påvirke din medicin

Mange mennesker på blodfortyndende medicin tror, at så længe de spiser “sundt”, er der ingen problemer. Det er ofte her, at overraskelsen opstår.