Sådan spiste danskerne denne sommer – resultatet overrasker

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny opgørelse viser, at danskerne stadig foretrækker bestemte sommerretter, men tallene afslører også en tendens, som kan ændre vores madvaner fremover.

En ny opgørelse fra Dagrofa Foodservice viser, at gæsterne har haft stor appetit denne sommer.

Fødevaregrossisten, som leverer til restauranter, caféer, iskiosker, campingpladser og festivaler over hele landet, har haft en markant stigning i salget i juni og juli 2025 sammenlignet med samme periode sidste år.

Det samlede sommersalg viser tydeligt, at visse kategorier fortsat dominerer, når danskerne skal vælge mad og drikke på ferien.

Salget er især båret af en håndfuld klassikere, der år efter år holder deres plads på menukortet, men opgørelsen afslører også, at forbrugernes præferencer er begyndt at ændre sig på udvalgte områder.

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

Forbrugernes nye prioriteringer

Udover den fortsatte efterspørgsel på velkendte produkter peger tallene på en tydelig bevægelse mod mere bæredygtige valg.

Flere restauranter og spisesteder har oplevet en stigende bestilling af varer, der signalerer bedre kvalitet og omtanke for både miljø og dyrevelfærd.

Salget af økologiske varer er steget markant og har nu et samlet indeks på 110, hvor især kategorier som mejeri, æg og kød trækker væksten.

Samtidig er produkter mærket med ét, to eller tre dyrevelfærdshjerter gået frem og ligger samlet på et indeks på 107.

Læs også: Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Det indikerer en ændring i, hvad mange gæster prioriterer, når de spiser ude.

Sommerens største vindere

De nye tendenser betyder dog ikke, at klassikerne er på vej ud. Tværtimod viser Dagrofas tal, at salget af bestemte sommerfavoritter er på et højt niveau.

Grillpølser har opnået et salgsindeks på 112, mens flødeis topper listen med et indeks på 157. Også pizza og salater ligger markant højere end sidste år med indeks på henholdsvis 143 og 151.

Tallene understreger, at selvom danskerne i stigende grad søger mere ansvarlige valg, er det fortsat de traditionelle sommerklassikere, der trækker flest kunder til spisestederne landet over.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Andre Artikler

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.