WHO advarer: Disse drikkevarer er forbundet med øget kræftrisiko

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning viser, at en helt almindelig drik kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko. Det handler ikke om, hvad du drikker, men hvordan du drikker det.

Mange starter dagen med en kop, mens andre slutter aftenen med en dampende drik.

Ifølge eksperter kan denne tilsyneladende uskyldige vane dog have konsekvenser for sundheden.

Det er ikke indholdet i koppen, der udgør den største risiko, men temperaturen på det, som vi drikker.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har i samarbejde med Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) analyseret data fra flere lande.

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En global vurdering viser, at drikkevarer indtaget ved meget høje temperaturer kan øge risikoen for kræft i spiserøret.

Temperaturen er afgørende

Et ekspertpanel bestående af 23 internationale forskere har undersøgt sammenhængen mellem varme drikke og kræftrisiko.

Resultaterne peger på, at væsker over 65 grader Celsius kan skade slimhinden i spiserøret.

Gentagen skade kan på længere sigt føre til celleforandringer, der øger sandsynligheden for kræft.

Læs også: Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

IARC har placeret meget varme drikke i kategori 2A, hvilket betyder, at der er sandsynlige kræftfremkaldende effekter hos mennesker.

Forskerne understreger, at beviserne er stærke, men ikke endelige. Eksperimenter på dyr har dog vist en klar sammenhæng mellem meget varme væsker og kræftudvikling.

En voksende global udfordring

Ifølge WHO forventes antallet af nye tilfælde af kræft i spiserøret at stige med over 50 procent mellem 2020 og 2040, hvilket svarer til næsten én million nye tilfælde årligt.

I 2020 blev der registreret omkring 604.000 nye tilfælde globalt, og 544.000 dødsfald blev forbundet med sygdommen.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Forekomsten varierer betydeligt mellem regioner, men de højeste rater ses i Østasien, Sydafrika og Østafrika, hvor traditionen for at indtage meget varme drikke er udbredt.

Udover varme drikke spiller faktorer som tobaksrygning, alkohol og luftforurening i hjemmet også en rolle.

For at reducere risikoen anbefaler eksperter, at man lader varme drikke køle lidt af, inden man indtager dem.

Artiklen er baseret på informationer fra Lifestyle.znews.vn.

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Læs også: Hvordan GLP-1 medicin ændrer spisevaner i julen

Andre Artikler

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.