Et nyt, omfattende metastudie slår fast, at vægten i sig selv ikke er den afgørende indikator for sundhed.
I stedet peger forskningen på, at en anden faktor spiller en langt vigtigere rolle – også for personer, der vejer mere end det, der traditionelt kaldes „normalvægtigt‟.
Denne faktor er vigtigere
Studiet, som samler data fra 20 tidligere undersøgelser, viser, at overvægtige og endda svært overvægtige personer, der er i god form, ikke nødvendigvis har højere risiko for død eller sygdom end normalvægtige.
Omvendt viser det sig, at personer med lav fysisk form – selv hvis de er slanke – har markant højere risiko for helbredsproblemer og tidlig død.
Læs også: Her er den optimale varighed for din træning
BMI fortæller ikke alt
Trine Moholdt, ph.d. og forsker i træning ved NTNU i Norge, har læst studiet og understreger, at vi er alt for optagede af tallet på badevægten.
Hun mener, at konditionen – blandt andet målt via kroppens evne til at optage ilt – giver et langt bedre billede af vores helbredstilstand.
Iltoptagelsen fortæller nemlig noget om, hvor godt kroppen fungerer som helhed: om lungerne arbejder effektivt, hjertet pumper optimalt, og musklerne har den nødvendige styrke.
Det er ifølge forskerne en af de bedste indikatorer, vi har for generel sundhed.
Læs også: Sådan påvirker alderen din løbehastighed
Derfor giver det ifølge forskerne ikke mening at bruge BMI som eneste pejlemærke.
Det tager ikke højde for muskelmasse eller kondition og kan derfor både undervurdere og overvurdere en persons sundhed.
Selvom studiet er observationsbaseret og dermed ikke kan fastslå årsagssammenhænge, peger det på, at vi bør ændre fokus: fra vægt og udseende til fysisk aktivitet og trivsel.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.
Læs også: Hvor meget skal du gå dagligt? Den ideelle distance for alle aldre
Læs også: Ny forskning: Denne træning giver dig det længste liv