Ny forskning har måske fundet fremtidens erstatning for kunstgødning

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Resultaterne fra undersøgelsen peger på gode muligheder for udvikling af bæredygtige og effektive biostimulanter.

Forskningsprojektet, ledet af Marcela Mendoza-Suarez og Turgut Akyol fra Stig Uggerhøj Andersens forskningsgruppe, brugte et stort datasæt til at undersøge, hvordan forskellige stammer af symbiotiske jordbakterier kaldet rhizobium påvirker plantevækst.

Det skriver Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse.

De symbiotiske bakterier hjælper bælgplanter med at fiksere kvælstof fra luften til en form, som planterne kan bruge som næringsstof, hvilket reducerer behovet for kunstgødning i landbruget.

Ved at analysere, hvilke bakteriestammer der findes i planternes rodknolde, fandt forskerne frem til de mest gavnlige stammer.

Derudover identificerede de forskellige grupper af rhizobium-bakterier og koblede deres sammensætning til planternes genetik.

Deres arbejde giver nye muligheder for at designe bedre biostimulanter og forædle planter, så de optimerer deres samarbejde med gavnlige bakterier.

Forskningen viser, at øget diversitet af rhizobium-stammer kan forbedre hestebønners vækst og kvælstoffiksering markant.

Dette er særligt relevant for bæredygtigt landbrug, da det giver et naturligt og miljøvenligt alternativ til kunstgødning.

Ved at udnytte kvælstoffiksering gennem biologiske processer kan biostimulanter forbedre jordens sundhed og øge udbyttet af afgrøder med reduceret brug af kunstgødning.

LÆS OGSÅ: Årsrapport: Så meget sprøjtegift er der i din mad!

Fra laboratoriet til marken

Med afsæt i denne banebrydende forskning har forskere fra Aarhus Universitet etableret spin-out-virksomheden SymbioMatch, som arbejder på at kommercialisere biostimulanter.

Virksomheden vil bringe de videnskabelige fremskridt fra laboratoriet ud til landmændene og tilbyde effektive og bæredygtige løsninger til at forbedre afgrødeproduktion.

“Jord er et meget komplekst miljø med en stor mangfoldighed af mikroorganismer, og hver jordtype er unik”, forklarer professor Stig Uggerhøj Andersen i pressemeddelelsen.

“Det er en vigtig udfordring af forstå, hvordan denne kompleksitet påvirker designet af biostimulanter, og vore nye resultater bringer os et skridt videre”, afslutter han.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau og Nature Communication.

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

LÆS OGSÅ: Mangel på fosfor kan true verdens fødevareproduktion

Andre Artikler

Kaffe med olivenolie – den nyeste trend, der lover sundhed og smag

Kan kombinationen virkelig gavne dit helbred – eller er det bare endnu en kaffe-dille? Vi dykker ned i fordele, smag og sundhed.

Sådan kan du reducere risikoen for type 2-diabetes

Kan en sød vane gøre en forskel for dit helbred? Find ud af, hvordan du kan reducere risikoen for type 2-diabetes med små ændringer i hverdagen.

Bruger du næsespray? Her er de to fejl næsten alle laver

Kæmper du stadig med stoppet næse, selv efter næsespray? Læs de to simple tricks, der sikrer, at sprayen faktisk virker – og undgå de klassiske fejl, som mange begår.

Oppustet mave? Her er, hvad du skal vide for at finde årsagen

Føles maven som en ballon, der kun bliver større i løbet af dagen? Oppustethed kan have mange årsager, og det handler om at finde frem til, hvad der ligger bag.

Kaffe med olivenolie – den nyeste trend, der lover sundhed og smag

Kan kombinationen virkelig gavne dit helbred – eller er det bare endnu en kaffe-dille? Vi dykker ned i fordele, smag og sundhed.

Sådan kan du reducere risikoen for type 2-diabetes

Kan en sød vane gøre en forskel for dit helbred? Find ud af, hvordan du kan reducere risikoen for type 2-diabetes med små ændringer i hverdagen.

Bruger du næsespray? Her er de to fejl næsten alle laver

Kæmper du stadig med stoppet næse, selv efter næsespray? Læs de to simple tricks, der sikrer, at sprayen faktisk virker – og undgå de klassiske fejl, som mange begår.