Ny forskning har måske fundet fremtidens erstatning for kunstgødning

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Resultaterne fra undersøgelsen peger på gode muligheder for udvikling af bæredygtige og effektive biostimulanter.

Forskningsprojektet, ledet af Marcela Mendoza-Suarez og Turgut Akyol fra Stig Uggerhøj Andersens forskningsgruppe, brugte et stort datasæt til at undersøge, hvordan forskellige stammer af symbiotiske jordbakterier kaldet rhizobium påvirker plantevækst.

Det skriver Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse.

De symbiotiske bakterier hjælper bælgplanter med at fiksere kvælstof fra luften til en form, som planterne kan bruge som næringsstof, hvilket reducerer behovet for kunstgødning i landbruget.

Ved at analysere, hvilke bakteriestammer der findes i planternes rodknolde, fandt forskerne frem til de mest gavnlige stammer.

Læs også: Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Derudover identificerede de forskellige grupper af rhizobium-bakterier og koblede deres sammensætning til planternes genetik.

Deres arbejde giver nye muligheder for at designe bedre biostimulanter og forædle planter, så de optimerer deres samarbejde med gavnlige bakterier.

Forskningen viser, at øget diversitet af rhizobium-stammer kan forbedre hestebønners vækst og kvælstoffiksering markant.

Dette er særligt relevant for bæredygtigt landbrug, da det giver et naturligt og miljøvenligt alternativ til kunstgødning.

Læs også: Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ved at udnytte kvælstoffiksering gennem biologiske processer kan biostimulanter forbedre jordens sundhed og øge udbyttet af afgrøder med reduceret brug af kunstgødning.

LÆS OGSÅ: Årsrapport: Så meget sprøjtegift er der i din mad!

Fra laboratoriet til marken

Med afsæt i denne banebrydende forskning har forskere fra Aarhus Universitet etableret spin-out-virksomheden SymbioMatch, som arbejder på at kommercialisere biostimulanter.

Virksomheden vil bringe de videnskabelige fremskridt fra laboratoriet ud til landmændene og tilbyde effektive og bæredygtige løsninger til at forbedre afgrødeproduktion.

Læs også: Nyt studie: Danskerne drikker langt flere energidrik end resten af Vesteuropa

“Jord er et meget komplekst miljø med en stor mangfoldighed af mikroorganismer, og hver jordtype er unik”, forklarer professor Stig Uggerhøj Andersen i pressemeddelelsen.

“Det er en vigtig udfordring af forstå, hvordan denne kompleksitet påvirker designet af biostimulanter, og vore nye resultater bringer os et skridt videre”, afslutter han.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau og Nature Communication.

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

Læs også: Diætister: Sådan bevarer du sunde vaner gennem julen

LÆS OGSÅ: Mangel på fosfor kan true verdens fødevareproduktion

Læs også: Kan børn leve sundt uden kød? Forskningen giver svar

Andre Artikler

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.

Ny forskning peger på en kønsforskel i evnen til at aflæse sygdomstegn i ansigter

Vi lægger ofte mærke til, når nogen ikke ser helt raske ud. Ny forskning viser, at denne evne mestres forskelligt imellem kønnene.

Ekspert peger på juletræer som mulig årsag til hud- og luftvejsirritation

Nye vurderinger peger på, at både ægte og kunstige juletræer kan være en overset årsag til vinterlige allergi- og hudgener.

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.

Ny forskning peger på en kønsforskel i evnen til at aflæse sygdomstegn i ansigter

Vi lægger ofte mærke til, når nogen ikke ser helt raske ud. Ny forskning viser, at denne evne mestres forskelligt imellem kønnene.