Snart vil dine sushiruller bestå af tang fra danske farvande

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt projekt i Danmark har fået støtte til at producere tang.

Lige om lidt er det nytårsaften. På mange borde rundt om i det danske land vil fine rækker af farvestrålende sushiruller med tang pryde nytårsbordene, når vi sætter os ned for at indtage årets sidste måltid.

Den tang, som benyttes hedder noritang.

Den er en art af tang, som hovedsageligt bliver dyrket i Asien.

Faktisk importerer Europa hvert år omkring 300 tons noritang fra lande, som Kina, Japan og Sydkorea.

Læs også: Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

Et nyt dansk projekt vil nu forsøge at starte en bæredygtig produktion af noritang op herhjemme.

Lykkes det, bliver det blandt andet muligt at spare den klimatunge transport fra Asien til Europa.

Det skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

Om det danske projekt

Projekt ’Nordisk Nori’ fik i slutningen af 2023 et tilsagn på 1,3 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens EHFAF-program under ordningen ’Grøn omstilling: Akvakultur – udviklingsprojekter samt udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion’.

Læs også: Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

“Vi drømmer om en produktion af noritang i Danmark i en væsentlig størrelse – og med tiden også at udbrede produktionen til resten af Europa. Der er stor efterspørgsel på netop denne tangart, og der er derfor også stort potentiale for at åbne et marked for det”, siger direktøren i Aurelis Food Rasmus Bjerregaard, der står bag projektet, i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Disse truede fisk bør du ikke spise til nytår

En særlig metode letter processen

Opfostringen af en noritangplante kan i de danske farvande være en krævende proces, og det kan derfor være svært at dyrke store nok mængder hurtigt nok til, at det bliver en bæredygtig forretning.

’Nordisk Nori’ håber, at de ved at bruge en særlig protoplast-metode har knækket koden til, hvordan man kan dyrke noritang i Europa på en både bæredygtig og mere klimavenlig måde:

Læs også: Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

“Ved at bruge protoplast-metoden kan vi skippe nogle faser i produktionen af tangplanterne. Det betyder, at produktionen bliver billigere, og at vi på den måde kan konkurrere med det asiatiske marked. Håbet er jo, at danskerne og europæerne kan købe noritang, der er dyrket mere lokalt, så vi på den måde sparer den lange og klimatunge transport fra Asien til Europa”, siger Rasmus Bjerregaard.

Hvorfor først nu?

“Reproduktionen af nori er virkelig svær og nok også grunden til, at ingen endnu har formået at få en produktion op at køre i Europa. Vi håber, at protoplast-metoden kan løse dette”, siger Rasmus Bjerregaard.

Han er optimistisk i forhold til målet om, at den nye metode kan hjælpe dem til at høste den første danskproducerede noritang i efteråret 2026.

Og med høsten i hus i 2026, skulle du gerne kunne finde danskproduceret noritang i butikkerne lige i tide til nytårsaften 2026/2027.

Læs også: Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: Europæisk skandale: 100% af dåsetun overskrider sundhedsgrænse!

LÆS OGSÅ: Torsk kan forbedre hjertefunktionen på blot 2 uger! Prøv disse lækre fishcakes

Læs også: Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

Andre Artikler

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...

Studie peger på mulig metode til at mindske skader ved diabetes

Det er ofte ikke de høje blodsukkertal, der mærkes mest i hverdagen, men de små tegn på, at...

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...