En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Gut Microbes viser, at personer, der spiser yoghurt mindst to gange om ugen, har en lavere risiko for at udvikle en bestemt type tarmkræft.
Forskningen har specifikt undersøgt forbindelsen mellem yoghurt og proksimal tyktarmskræft.
Det er en type kræft, der opstår i den højre del af tyktarmen og ofte har en dårligere prognose end kræft i venstre side af tarmen.
Ifølge studiet har personer, der jævnligt spiser yoghurt, færre tilfælde af denne kræftform, især hvis deres tarme indeholder bakterien Bifidobacterium, som findes naturligt i yoghurt.
Læs også: Cookie dough proteinbarer – perfekt snack til din træning
Tidligere forskning har allerede vist, at yoghurt kan være gavnligt for fordøjelsen og kan mindske risikoen for sygdomme som osteoporose og diabetes.
Nu peger resultaterne altså også på en mulig beskyttelse mod tarmkræft.
En skræmmende tendens blandt unge
Resultaterne fra denne nye undersøgelse er særligt relevante i lyset af en bekymrende udvikling.
Forekomsten af tarmkræft blandt unge er nemlig steget alarmerende i de seneste år.
Læs også: Den vildeste spa! Tag en dukkert i et kar fyldt med varm øl
Ifølge en rapport fra American Cancer Society fra 2023 ses en markant stigning i antallet af unge mennesker, der diagnosticeres med tarmkræft.
Andrew T. Chan, en af medforfatterne til studiet og leder af Clinical and Translational Epidemiology Unit på Massachusetts General Hospital, udtaler, at studiet er et vigtigt skridt i forskningen om kostens betydning for tarmkræft.
Hvor solidt er beviset?
Studiet bygger på omfattende data fra over 100.000 kvindelige sygeplejersker og 51.000 mandlige sundhedsprofessionelle, som har rapporteret om deres sundhedsvaner i op til tre årtier.
Deltagerne har selv angivet deres daglige kost, herunder deres forbrug af yoghurt og andre mejeriprodukter.
Læs også: Fødevarer, der kan forbedre din søvn
Dog er der visse begrænsninger ved studiet. Fordi deltagerne arbejder indenfor sundhedssektoren, er de muligvis mere opmærksomme på deres kost og sundhed end befolkningen generelt.
Desuden bygger resultaterne på selvrapportering, hvilket altid kan føre til visse unøjagtigheder.
Et andet vigtigt spørgsmål, som studiet ikke besvarer, er, om alle typer yoghurt har samme gavnlige effekt.
Der blev ikke skelnet mellem sukkerholdig frugtyoghurt og usødet naturel-yoghurt, men ernæringseksperter anbefaler generelt den sidstnævnte variant, da den ikke indeholder tilsat sukker eller unødvendige tilsætningsstoffer.
Læs også: Overraskende fund: Diabetikere kan forbedre deres helbred uden vægttab
Husk dog på, at en sund livsstil handler om mere end ét enkelt fødevarevalg.
En varieret kost rig på fibre, frugt, grøntsager og sunde fedtstoffer kombineret med regelmæssig motion er stadig den bedste strategi for at holde din krop sund og mindske risikoen for livsstilssygdomme.
Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.
Læs også: Ny målemetode kan ændre fedmebehandling – men bliver afvist