10 nemme måder at få flere bælgfrugter ind i din hverdag

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere bælgfrugter i kosten lyder måske som en besværlig mission, men det behøver det slet ikke være.

Her får du nogle nemme og praktiske tips fra kogebogsforfatter Kristine Melgaard-Mani til, hvordan du uden stress får dem på middagsbordet.

Brug bælgfrugter fra dåse eller brik

konservesdåser
Shutterstockcom

Spring iblødsætning og lang kogetid over ved at vælge færdigtilberedte bælgfrugter på dåse eller brik. De skal blot skylles under koldt vand – så er de klar til brug.

Kog store portioner og frys ned

Foto Shutterstockcom

Når du alligevel koger bælgfrugter, så lav en stor portion. Fordel dem i mindre bøtter og frys ned. Det gør det let at tage en portion op, når tiden er knap.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Vælg edamamebønner fra frost

Foto Shutterstockcom

I frysedisken finder du både pillede edamamebønner og bønner i bælg. De er nemme at koge og bruge som snack, i wokretter eller som et friskt pift i salater.

Skift hvede ud med bælgfrugtpasta og -mel

Foto Shutterstockcom

Du behøver ikke spise bønner med ske. Prøv pasta lavet af linser eller bulgur. Selv hvedemelet i bagværket kan erstattes med eksempelvis ærtemel.

Spis 100 gram om dagen

Foto Shutterstockcom

Fødevarestyrelsen anbefaler 100 gram tilberedte bælgfrugter dagligt. Det er en vigtig del af de officielle kostråd, og en god måde at skrue ned for kødforbruget.

Skjul dem i maden

Foto Ditte Ingemann og Anne Kring

Blendede bælgfrugter kan gemmes i alt fra smoothies og brøddej til sovs og snacks. Butterbeans i vafler og sorte bønner i brownies – ingen vil ane det.

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Suppler kød med bælgfrugter

Foto Shutterstockcom

Det er ikke nødvendigt at droppe kødet helt. Brug bælgfrugter som supplement – bland linser i frikadeller eller kidneybønner i gryderetter for at skære ned på kødet.

Smag dem ordentligt til

Foto Shutterstockcom

Bælgfrugter i sig selv kan være neutrale i smagen. Brug derfor gerne krydderier, syre og fedtstof. En klat smør, lidt citronsaft eller stegte svampe kan gøre underværker.

Gør dem børnevenlige

Foto Shutterstockcom

Lav retter, hvor bælgfrugterne ikke er i centrum, men indgår naturligt. Chili sin carne, pizzafyld med blendede bønner eller linsepandekager kan være vejen til små hjerter.

Hav dem på lager

Foto Shutterstockcom

Gør det nemt for dig selv. Fyld køkkenskabet med dåsebønner, linsemel og frosne edamamebønner.

Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også

Så har du altid et bælgfrugt-trick i ærmet, når maden skal på bordet.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke.dk.

Læs også: Børns indtag af kunstige farvestoffer påvirker deres adfærd

Andre Artikler

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.

Palliative plejer: Hvad mennesker oftest fortryder ved livets afslutning

Mennesker, der står ved livets afslutning, peger ofte på de samme valg og fravalg, når de ser tilbage på det liv, de har levet.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.