Mange myter om frugt og grønt lever stadig i bedste velgående. Et hold forskere fra DTU har derfor taget 11 af de mest sejlivede forestillinger under lup, og resultaterne er overraskende.
1. Frugt og grønt kan være ‘superfoods’

Falsk.
Blåbær og avocado bliver ofte fremhævet som ‘superfoods’, men ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen, er der ingen videnskabelig baggrund for denne betegnelse.
Alle frugter og grøntsager indeholder gavnlige næringsstoffer.
Læs også: Overraskende fakta om bland-selv-slik, du (måske) ikke kendte
Nogle af de mest hypede produkter, såsom blåbær, kan oftest erstattes af lokale alternativer, såsom rødkål, der har mange af de samme sundhedsmæssige egenskaber.
2. Asparges får dit tis til at lugte

Sandt.
Asparges kan hurtigt ændre lugten af urin på grund af asparagussyre, men kun halvdelen af os opfatter det.
Det er grundet vores genetik, der simpelthen ikke tillader nogen at lugte det.
Læs også: Denne grøntsag kan være nøglen til forebyggelse af diabetes
3. An apple a day keeps the doctor away

Sandt.
Frugt og grøntsager kan styrke helbredet og hjælpe med at forebygge sygdomme.
Sisse Fagt påpeger, at de 600 gram om dagen er et godt mål, da det er påvist at mindske risikoen for forskellige livsstilssygdomme.
4. Det er usundt at spise bælgfrugter på dåse

Falsk.
Læs også: 10 vigtige fakta om magnesium – og hvorfor du bør få nok af det
Dåseversioner af bønner og kikærter kan være lige så næringsrige som de hjemmekogte.
Dåseprodukterne er dog ofte en praktisk løsning, men ønsker man ikke sine bælgfrugter kogt på forhånd, som visse retter påkræver, kan det være en løsning at opbløde dem selv.
5. Grønne grøntsager er sundere end gule eller røde

Sandt og falsk.
Grønne grøntsager indeholder vigtige mineraler som jern og kalk, men de røde og gule giver andre antioxidanter.
Læs også: Eksperter advarer: Takeaway-mad er langt fra sundt nok
For optimal sundhed anbefaler eksperterne at variere farverne på grøntsagerne, så man får alle de gavnlige stoffer.
6. Du prutter af grøntsager

Sandt.
De fibre, som findes i mange grøntsager, nedbrydes af tarmbakterier og producerer gas.
Tine Rask Licht, professor fra DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at selvom det kan føre til prutter, er det faktisk sundt for tarmen.
Læs også: Fødevarerstyelsen slår alarm: Halvdelen af kosttilskud overtræder loven
“Det er ikke usundt at prutte – det kan tværtimod være et tegn på, at man spiser en sund kost”, forklarer hun til DR.
7. Friske grøntsager er sundere end konserverede

Sandt og falsk.
Dåsetomater og frosne ærter bevarer ofte nogle vitaminer bedre end visse friske alternativer, som kan miste næring under opbevaring.
Ifølge Sisse Fagt handler det om den specifikke grøntsag og opbevaringsmetoden.
8. Frugtskræl indeholder meget næring

Sandt.
Frugtskrællen er fyldt med blandt andet C-vitamin og fibre.
Jette Jakobsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at æbleskrællen eksempelvis har et højere indhold af C-vitamin end æblekødet.
Så spar ikke på skrællen, når du kan undgå det!
9. Grøntsager er bedre end frugt

Falsk.
Ifølge Sisse Fagt bør vi sigte efter en balance på cirka 50/50 mellem frugt og grøntsager for at sikre en bred vifte af næringsstoffer.
10. Frugt og grønt mister vitaminer, når vi blender eller juicer dem

Sandt og falsk.
Blending og juicing kan reducere vitaminindholdet, men ifølge Sisse Fagt er det stadig bedre at få grøntsager gennem juice og smoothies end slet ikke.
Dog bør man ikke kun drikke sin frugt og grønt, da juice kun tæller med som en enkelt portion af de seks om dagen, uanset hvor meget du drikker.
11. Skyl altid frugt og grøntsager

Sandt.
Frugt og grøntsager bør altid skylles for at fjerne eventuelle pesticidrester og bakterier.
Bodil Hamborg Jensen, seniorrådgiver fra DTU, påpeger, at det også gælder økologiske varianter, da jord og bakterier kan gemme sig på overfladen.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.